Cel puțin 8 morți și 2.800 de răniți printre membri Hezbollah din Liban în urma exploziei pagerelor lor

17 Sep 2024
Cel puțin 8 morți și 2.800 de răniți printre membri Hezbollah din Liban în urma exploziei pagerelor lor

Cel puțin opt morți și 2.800 de răniți în explozii de pager, a declarat ministrul libanez al sănătății, scrie CNN. Membrii ai armatei libaneze Hezbollah, inclusiv luptători și medici, au fost grav răniți marți, când pagerele pe care le folosesc pentru a comunica au explodat, scrie Le Figaro

 În Liban, sirenele ambulanțelor care transferă persoane rănite în toate spitalele zboară în aer ca în timpul exploziei portului din Beirut pe 4 august 2022. Sute de oameni au fost răniți ca urmare a exploziei pagerelor, aceste dispozitive de comunicare rudimentare care erau larg folosite înainte de utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile. Membrii „Rezistenței”, în special luptătorii din Hezbollah, miliția șiită libaneză, îl folosesc de câteva luni pentru a evita utilizarea rețelelor de telefonie, pe care Israelul a reușit să le infiltreze și să le pirateze. 

Un raport inițial arată că peste 1.000 de răniți, dintre care cinci sunt în stare critică. Potrivit unor surse apropiate Hezbollah citate de AFP, o fetiță a fost ucisă de una dintre aceste explozii. Într-o mărturie publicată de cotidianul libanez L'Orient-Le jour , un locuitor din suburbiile sudice a relatat că un tânăr a căzut la pământ pe strada ei, în timp ce o explozie suna ca o împușcătură. „ Am crezut că cineva l-a împușcat sau că a încercat să se sinucidă”, a spus ea.

Răni adânci

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată bărbați cu mâinile însângerate, când nu sunt amputate. Alții, la pământ, zac sângerând cu răni adânci în vintre sau spate, în funcție de locația semnalului sonor în buzunarele pantalonilor. Potrivit mărturiilor difuzate pe rețelele de socializare, unii proprietari ai acestor dispozitive au simțit brusc că se încălzesc și au scăpat de ele înainte de a exploda. 

Ministerul Libanez al Sănătății a cerut tuturor spitalelor să fie în alertă maximă pentru a găzdui cel mai mare număr de persoane rănite. De asemenea, cere cetățenilor „care au acest tip de echipament să se îndepărteze de el cât mai repede posibil și îndeamnă pacienții care nu sunt o urgența să-și amâne vizita la spital” . La AUBMC, marele spital universitar american din Beirut, camerele de urgență sunt deja depășite.

Printre primii răniți identificați ar fi ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, potrivit agenției iraniene Mehr.

Explozii raportate în Siria

Statul evreu este acuzat, dar nu și-a revendicat încă responsabilitatea pentru acest atac masiv și coordonat, care ar putea fi preludiul unei operațiuni terestre mai ample. Hezbollah, ale cărui protocoale de securitate au fost vizibil eliminate, nu a reușit să comunice imediat cu unele dintre trupele sale.

În teorie, putem supraîncălzi bateria acestor dispozitive până când explodează. Dar din punct de vedere tehnic este o ispravă extraordinară ”, notează un inginer informatic libanez, care spune că nu înțelege cum s-ar fi putut întâmpla asta. Potrivit Reuters, atacul s-a concentrat pe modelul introdus de Hezbollah în ultimele luni.

Au fost raportate și explozii de același tip în Siria.

Oficial Hezbollah: Israelul în spatele atacului coordonat; bateriile cu litiu ale pagerelor că au explodat

Un oficial Hezbollah a dat vina pe Israel pentru detonarea coordonată a pagerelor folosite de gruparea teroristă, scrie TimesOfIsrael.

Oficialul, care vorbește sub rezerva anonimatului, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa, spune că exploziile au fost rezultatul „unei operațiuni de securitate care a vizat dispozitivele”.

„Inamicul [Israelul] stă în spatele acestui incident de securitate”, spune oficialul, fără a detalia.

Actualizare:

Cel puțin opt morți și 2.800 de răniți în explozii de pager, a declarat ministrul libanez al sănătății, scrie CNN

Cel puțin opt persoane, inclusiv un copil, au fost ucise și alte aproximativ 2.800 au fost rănite în urma exploziilor de paginare de marți, a declarat ministrul sănătății libanez, Firass Abiad.

Alte stiri din Externe

Ultima oră