Croația e împotriva trimiterii de arme la Kiev: "E o nebunie, războiul se prelungește; cine plătește prețul? Europa. America plătește cel mai puțin"

30 Ian 2023
Croația e împotriva trimiterii de arme la Kiev: "E o nebunie, războiul se prelungește; cine plătește prețul? Europa. America plătește cel mai puțin"

Președintele Croației, țară membru NATO, a criticat luni națiunile occidentale pentru că au furnizat Ucrainei tancuri grele și alte arme în campania sa împotriva invadării forțelor ruse, declarând că aceste livrări de arme nu vor face decât să prelungească războiul, scrie Washington Post

Zoran Milanovic le-a spus reporterilor din capitala Croației că este „o nebunie” să crezi că Rusia poate fi învinsă într-un război convențional.

„Sunt împotriva trimiterii oricăror arme letale acolo”, a spus Milanovic. „Prelungește războiul”.

„Care este scopul? Dezintegrarea Rusiei, schimbarea guvernului? Se vorbește și despre sfâșierea Rusiei. Este o nebunie”, a adăugat el.

Milanovic a câștigat alegerile prezidențiale din Croația în 2019 ca un candidat liberal de stânga, un opozant pentru guvernul conservator aflat în prezent la putere în Uniunea Europeană și în Croația. Dar de atunci a făcut o întoarcere către naționalismul populist și a criticat politicile occidentale față de Rusia, precum și față de Balcani.

Milanovic și-a construit o reputație de a fi pro-rus, pe care a negat-o în mod repetat. Cu toate acestea, în ultimele luni, el s-a opus în mod deschis admiterii Finlandei și Suediei în NATO, precum și antrenării trupelor ucrainene în Croația ca parte a ajutorului UE pentru țara invadată.

După luni de ezitare, S.U.A. a declarat că va trimite 31 dintre tancurile sale de luptă Abrams de 70 de tone în Ucraina, iar Germania a anunțat că va trimite 14 tancuri Leopard 2 și va permite altor țări să facă același lucru.

Milanovic a spus că „din 2014 până în 2022, urmărim cum cineva provoacă Rusia cu intenția de a începe acest război”.

„Care este scopul acestui război? Un război împotriva unei puteri nucleare care este în război într-o altă țară? Există o modalitate convențională de a învinge o astfel de țară?” a întrebat Milanovic luni. „Cine plătește prețul? Europa. America plătește cel mai puțin”, a spus el.

„A trecut un an și abia acum vorbim despre tancuri”, a spus Milanovic. „Nici un singur tanc american nu va merge în Ucraina într-un an. Acolo vor fi trimise doar tancuri germane.”

Deși postul prezidențial este în mare parte onorific în Croația, Milanovic este oficial comandantul suprem al forțelor armate. Ultimele sale izbucniri anti-occidentale au stânjenit și iritat guvernul țării, care a sprijinit pe deplin Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră