Croația a adoptat euro și a intrat în spațiul Schengen de la miezul nopții

01 Ian 2023
Croația a adoptat euro și a intrat în spațiul Schengen de la miezul nopții

Țara și-a luat rămas bun de la moneda sa, kuna, pentru a deveni al douăzecilea membru al zonei euro, scrie BFMTV.

Croația a adoptat euro și a aderat la spațiul Schengen de liberă circulație, doi pași majori pentru această mică țară balcanică care a aderat la Uniunea Europeană în urmă cu aproape un deceniu.

Sâmbătă, la miezul nopții (23:00 GMT), Croația și-a luat rămas bun de la moneda sa, kuna, pentru a deveni al douăzecilea membru al zonei euro . În același timp, devine al 27-lea stat care a aderat la spațiul Schengen, o zonă vastă în care peste 400 de milioane de oameni pot călători liber, fără controale la frontierele interne.

Ziarele locale au salutat cele două evenimente sâmbătă, cotidianul Vecernji List numindu-le o „realizare supremă a aderării la UE” pentru Croația, unde președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este așteptată pentru această ocazie duminică.

Liderii croați subliniază în mod regulat beneficiile pe care cred că le vor obține cei 3,9 milioane de compatrioți din aderarea la zona euro și la spațiul Schengen.

Două obiective strategice pentru continuarea integrării în UE , a insistat miercuri premierul conservator Andrej Plenkovic.

Beneficii economice

Experții spun că trecerea la euro va ajuta la protejarea economiei croate, una dintre cele mai slabe din UE, într-o lume afectată de inflație în creștere, o criză energetică severă și insecuritate geopolitică de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

În noiembrie, inflația a ajuns la 13,5% în Croația, față de 10% în zona euro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră