Criza energetică: Germania se pregătește pentru o „recesiune de iarnă”

13 Sep 2022
Criza energetică: Germania se pregătește pentru o „recesiune de iarnă”

Germania se pregătește să intre în recesiune în această iarnă, din cauza impactului puternic asupra gospodăriilor și afacerilor din cauza actualei crize energetice, conform previziunilor institutului IFO și ale băncii centrale, scrie RTBF.

Taierea aprovizionării cu gaz a Rusiei în timpul verii și creșterile drastice ale prețurilor pe care le-a declanșat fac ravagii în economie”, a rezumat institutul de cercetare într-un comunicat luni.

Organizația, una dintre cele mai influente din cea mai mare economie europeană, și-a redus astfel prognoza de creștere din iunie cu 4 puncte, iar acum prognozează o scădere de 0,3% din PIB în 2023.

Este primul institut german care prezice o scădere a PIB-ului anul viitor pentru cea mai mare economie a zonei euro. IFO se așteaptă la o recesiune tehnică în primul trimestru al anului 2023, cu o scădere de 0,4% a PIB-ului, după o scădere de 0,2% în trimestrul al patrulea din 2022.

Cu o zi înainte, președintele influentei bănci centrale germane, Joachim Nagel, făcuse o prognoză similară, judecând „posibilă” o intrare în recesiune la sfârșitul acestui an și începutul lui 2023”. Există o serie de „elemente”. „Acea înclinare către acel scenariu, a spus el la radioul public.

Potrivit Ifo, situația s-ar putea „normaliza” doar în 2024, cu o „creștere de 1,8%.

Inflația medie este de așteptat să urce la 9,3% anul viitor, după 8,1% în 2022, potrivit IFO. Bundesbank prezice o creștere a inflației la „peste 10%” pe parcursul unui an în decembrie și la „peste 6%” în 2023.

Gaz rusesc

„Alunecăm într-o recesiune de iarnă” , a rezumat Timo Wollmershäuser, director de studii economice la acest institut.

Gazprom și-a redus drastic livrările de gaze în ultimele luni către Germania, prin Nord Stream, înainte de a le opri complet la începutul lunii septembrie, pe fondul unei confruntări dintre Moscova și Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina.

Germania, care a obținut 55% din aprovizionarea din Rusia înainte de război, trebuie așadar să obțină aprovizionare în altă parte, la prețuri mult mai mari.

Aceste tensiuni au făcut ca prețul gazelor și energiei electrice din țară să explodeze, deja ridicat din cauza redresării post-pandemie din 2021. Și se așteaptă ca această mișcare să continue. Furnizorii de energie își vor ajusta în mod semnificativ prețurile la electricitate și gaz […] în special la începutul anului 2023, estimează IFO.

Rezultat: inflația va continua să crească, până la aproximativ 11% în primul trimestru al anului 2023, afectând grav puterea de cumpărare a gospodăriilor, mai prevede institutul. Guvernul german a adoptat așadar la începutul lunii septembrie un al treilea plan de măsuri de ajutorare a celor mai defavorizați. Dar aceasta nu va putea compensa pierderea așteptată a puterii de cumpărare, estimează IFO.

Scăderea salariilor reale, de aproximativ 3% anul acesta și anul viitor, va fi cea mai mare de la introducerea conturilor naționale în 1970, anticipează domnul Wollmershäuser.

Potrivit comparatorului de preț Check24, o „gospodărie tipică” cu un consum de 20.000 kWh a plătit în august 3.717 euro pe an pentru gaz, adică un „preț mediu de 18,6 cenți pe kWh”, adică o „creștere de 185%” peste un an.

Val de falimente?

Companiile, mai puțin protejate decât gospodăriile, trag și ele un semnal de alarmă și cer ajutoare noi.

Guvernul a declarat că pregătește un nou pachet de măsuri, dar care „nu va fi comparabil cu cele (acordate) în timpul pandemiei”, a declarat recent ministrul de Finanțe Christian Lindner.

Pentru a face față crizei de sănătate, Berlinul a cheltuit din belșug și n-a respectat principiul constituțional care îi interzice să se îndatoreze cu peste 0,35% din PIB pe an. Dar Berlinul insistă să respecte această regulă în 2023, în ciuda nevoilor colosale ale economiei în fața crizei energetice.

Nu cred în asta (într-un val de faliment)”, chiar dacă „unele sucursale ar putea fi obligate să înceteze temporar să producă”, a declarat, la rândul său, ministrul Economiei, Robert Habeck.

Alte stiri din Externe

Ultima oră