Departamentul de Stat al SUA a declarat persona non grata în Statele Unite nici mai mult, nici mai puţin de 35 de diplomaţi de la Ambasada Rusiei la Washington şi de la Consulatul rus din San Francisco, informează Le Monde.
Diplomaţii au primit ordin de expulzare pentru că au acţionat de manieră inconsecventă faţă de statutul lor diplomatic. SUA le-au dat 72 de ore, lor şi familiilor lor, pentru a părăsi Statele Unite, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Agenţia Reuters, care citează surse oficiale americane care au dorit să îşi păstreze anonimatul, adaugă că SUA au blocat accesul tuturor oficialilor ruşi în două sedii din New York și Maryland.
Măsura reprezintă replica Administrației americane la campania de hărțuire derulată de Rusia la adresa diplomaților americani detașați la Moscova, indică sursa citată.
Joi, președintele american Barack Obama a anunțat, la rândul său, o serie de alte măsuri care vizează Rusia și a spus că acestea vin în replică la ingerințele Moscovei în procesul electoral din SUA și la tratamentul de care diplomații americani au parte la Moscova, unde, în ultimul an, au avut parte de hărțuieli inacceptabile din partea serviciilor de securitate și din partea Poliției. "Astfel de acțiuni atrag consecințe", a spus președintele SUA.
"Măsurile anunțate nu reprezintă totalitatea demersurilor prin care vom răspunde la acțiunile agresive ale Rusiei. Vom lua și altele, în momente și în locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi făcute publice", a spus Barack Obama într-o declarație făcută în Hawaii, la Honolulu.
Obama a anunțat că Administrația sa va furniza Congresului un raport cu privire la "eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile noastre și cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile americane". El a mai spus că SUA și aliații trebuie să colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca în procesele democratice de guvernare.
Președintele a anunțat că FBI și Departamentul pentru Securitate Internă vor publica informații clasificate privind activitatea cibernetică a serviciilor ruse de informații. De asemenea, a confirmat că Statele Unite au sancționat nouă persoane și entități ruse, inclusiv GRU, FSB, două servicii de informații, patru ofițeri din cadrul GRU și FSB și trei companii care au asigurat suport material către GRU.
La scurt timp după acest anunţ, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Rusia respinge categoric aceste acuzaţii nefondate, scrie agenţia rusă RIA Novosti. Totodată, el a acuzat Washington-ul că doreşte să distrugă definitiv relaţiile ruso-americane, care deja au atins un nivel minim.
Moscova promite măsuri de răspuns la aceste acţiuni, adecvate, bazate pe principii de reciprocitate, se mai arată în mesajul lui Peskov.
La rândul său, Donald Trump, preşedintele ales al SUA, care a promis o apropiere de Rusia, a reacţionat printr-un mesaj laconic:”E timpul ca ţara noastră să treacă la altceva”, scrie Le Monde.
El urmează să aibă întrevederi cu şefi ai spionajului american săptămâna viitoare, pentru a fi informat în detaliu în legătură cu această chestiune, se arată într-un comunicat oficial.