După vizita sa controversată în Taiwan, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, urmează să călătorească la granița ultra-fortificată care separă Coreea de Sud de vecinul său de nord, joi, 4 august, a declarat un reprezentant al autorităților la AFP, scrie Le Figaro
Nancy Pelosi, care a sosit la Seul miercuri seara, urmează să viziteze „zona demilitarizată ” (DMZ), a declarat un oficial sud-coreean. Ea ar fi astfel cel mai înalt oficial american care a vizitat satul de graniță Panmunjom de la Donald Trump. În 2019, președintele american de atunci s-a întâlnit acolo cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.
În timpul unei convorbiri cu Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud, Kim Jin-pyo, Pelosi a discutat despre programele de arme nucleare ale Coreei de Nord. Ei „ și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amenințările tot mai mari reprezentate de Coreea de Nord ”, potrivit unei declarații comune după întâlnirea lor. Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de arme în acest an. Cei doi parlamentari au cerut „o descurajare puternică și pe scară largă împotriva Coreei de Nord ” și au spus că vor sprijini eforturile liderilor lor de a determina Phenianul să denuclearizeze.
Nancy Pelosi urmează să vorbească la telefon cu președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care se află în vacanță săptămâna aceasta, spun oficialii. Presa locală a criticat atitudinea lui Yoon Suk-yeol față de Nancy Pelosi, subliniind că nu o va întâlni personal și că administrația ei nu a trimis o delegație care să o urmeze bun venit la aeroport. Yoon Suk-yeol a preluat mandatul în mai și s-a angajat să întărească legăturile cu Statele Unite, inclusiv intensificând manevrele militare comune care au stârnit furia Phenianului. Aceste exerciții, suspendate în special din cauza pandemiei de Covid-19, vor începe la sfârșitul lunii. La o scurtă conferință de presă la Seul, unde nu a răspuns la nicio întrebare,între Seul și Washington – dar nu a menționat vizita sa la Taipei.
Călătoria lui Nancy Pelosi, cel mai înalt oficial ales american care a mers, timp de 25 de ani, pe acest teritoriu revendicat de China, a declanșat furia Beijingului. Beijingul a început joi cele mai mari manevre militare din istoria sa în jurul Taiwanului.
China este aliatul de lungă durată al Coreei de Nord și principalul susținător economic. Miercuri, Phenianul a numit vizita „ interferență neplăcută” în afacerile interne ale Chinei și a asigurat Beijingul de „sprijinul său deplin ”.