Ulterior, racheta balistică nord-coreeană a devenit prima care a ajuns în zona de identificare a sistemului de apărare antiaerian japonez (ADIZ). Această zonă ajută la menţinerea securităţii aeriene.
Distanţa zborului rachetei indică faptul că eforturile, care au fost depuse de regimul nord-coreean pentru dezvoltarea unui sistem de lansare a rachetelor balistice de la nivelul submarinelor, au fost încununate de succes.
Citește și: Coreea de Nord amenință SUA și Coreea de Sud cu un ATAC NUCLEAR preventiv
Comanda Strategică a Statelor Unite a precizat că este vorba de o rachetă balistică KN-11, care a zburat aproximativ 500 de kilometri înainte de a se prăbuşi.
”Cred că a fost probabil o lansare cu succes. Nu ştim întreaga rază de acţiune, dar la cei 500 de kilometri parcuşi vorbim fie de rază lungă de acţiune, fie de o traiectorie cu un apogeu mai mare decât valoarea minimă. În orice caz, această rachetă funcţionează”, a explicat Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute of International Studies.
Lansarea rachetei balistice are loc la doar două zile după ce militarii americani şi sud-coreeni au participat la exerciţii militare comune în Coreea de Sud. Între timp, regimul nord-coreean a condamnat vehement aceste exerciţii, care ar reprezenta o pregătire pentru invazie, şi a ameninţat că va răspunde violent.
Agenţia Xinhua a precizat că lansarea rachetei balistice ar putea să fie percepută drept un răspuns faţă de exerciţiile militare.
Ministerul de Externe de la Seul a condamnat lansarea şi a avertizat cu noi sancţiuni economice şi cu izolarea suplimentară a statului rival, care va duce la accelerarea procesului de auto-distrugere.
De asemenea, lansarea rachetei are loc în aceeaşi zi în care miniştrii de Externe din China, Japonia şi Coreea de Sud se întâlnesc în Tokyo.