Convoiul Libertății: Canada reduce restricțiile la graniță

15 Feb 2022
Convoiul Libertății: Canada reduce restricțiile la graniță

Canada a anunțat marți relaxarea restricțiilor de sănătate la granițele sale și, în special, încetarea cerinței pentru un test PCR pentru a intra în țară, în timp ce provincia Quebec va abandona treptat pașaportul de vaccin.

"Este timpul să ne ajustăm abordarea. Astăzi ne relaxăm măsurile la frontieră", a declarat Jean-Yves Duclos, ministrul federal al sănătății.

Canada și-a ridicat și recomandarea de a evita călătoriile în străinătate, într-un moment în care țara este zguduită de mai bine de două săptămâni de protestele contra restricțiilor sanitare.

Din 28 februarie, călătorii vaccinați nu vor mai fi obligați să prezinte un test PCR negativ la intrarea în Canada.

Ei „vor avea opțiunea de a utiliza un test rapid de antigen ” și pot fi, de asemenea, testați aleatoriu la sosire.

„Călătorii complet vaccinați care așteaptă rezultatul unui test aleatoriu nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină în timp ce își așteaptă rezultatul”, a declarat ministrul Jean-Yves Duclos.

Guvernul canadian spune că poate relaxa regulile pentru că „apogeul valului Omicron” a fost depășit la sfârșitul lunii ianuarie.

De asemenea, Canada va ridica restricțiile pentru copiii de 12 ani care intră în țară cu adulți vaccinați începând cu sfârșitul lunii februarie. Nu vor mai avea nevoie să se izoleze la intrarea pe sol canadian.

Ministrul Transporturilor, Omar Alghabra, a anunțat, la rândul său, că „interdicția privind zborurile internaționale către toate aeroporturile rămase va fi ridicată” din 28 februarie.

Sfârșitul pașaportului vaccinal în Quebec


În Quebec, ministrul Sănătății al provinciei francofone a anunțat, la rândul său, marți, „retragerea treptată a pașaportului pentru vaccin în Quebec” până pe 14 martie, urmând exemplul mai multor alte provincii canadiene.

Christian Dubé a considerat că „pașaportul este din ce în ce mai puțin necesar” din cauza unei situații epidemiologice favorabile.

Acest pașaport era obligatoriu în provincie pentru a merge la cinema, la restaurant, la o sală de sport dar și pentru a cumpăra alcool sau a merge la un magazin universal (excluzând alimente).

De la începutul valului Omicron, Quebec a introdus măsuri foarte stricte, interzicând adunările private în ianuarie și închizând toate restaurantele, cinematografele și teatrele. Restricțiile au fost ridicate treptat.

Provincia chiar s-a gândit, cu puțin peste o lună în urmă, să pună în aplicare o nouă taxă doar pentru cei nevaccinați care reprezintă „o povară financiară pentru toți locuitorii Quebecului”, a declarat premierul François Legault, înainte de a da înapoi câteva zile mai târziu.

Ridicarea tuturor măsurilor sanitare este cerută de protestatarii care au blocat capitala federală Ottawa (Ontario) de mai bine de două săptămâni.

Această mișcare, care a început cu soferii de camion obligați să se vaccineze pentru a trece granița cu Statele Unite, l-a determinat pe premierul Justin Trudeau să invoce luni o lege excepțională pentru a încerca să-i pună capăt.

Sursa: RTBF

Alte stiri din Externe

Ultima oră