Pentru scriitorul de origine ucraineană și rusă, fost diplomat și consilier al lui Mihail Gorbaciov, Europa trece în prezent prin cea mai periculoasă perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial, a spus el pentru Le Figaro
Vladimir Fedorovski a fost diplomat și consilier al lui Mihail Gorbaciov.
Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o mare tragedie personală pentru mine din două motive. Primul pentru că sunt de origine ucraineană și rusă. A doua pentru că am senzația că tot ce am făcut cu Gorbaciov la sfârșitul Războiului Rece a fost degeaba. În cărțile mele, am fost un critic timpuriu al lui Putin, dar astăzi trebuie să-mi înăbuș sentimentele personale pentru a oferi o analiză rece și dramatică a situației.
Să fim clari: conflictul local din Ucraina se transformă în al treilea război mondial.
În prezent, trăim unul dintre cele mai periculoase momente, dacă nu chiar momentul, din istoria Europei, dar și a umanității de la cel de-al Doilea Război Mondial.
În timpul Războiului Rece, când eram specialist în controlul armelor, am participat la redactarea tratatelor internaționale care structurau lucrurile. Astăzi, niciunul dintre aceste 20 de tratate nu mai există, nu mai există reguli. Mai mult, a existat o distincție între politică reală și propagandă, manipulare și dictatura corectitudinii politice, în timp ce în prezent toate acestea sunt amestecate.
Însuși președintele Joe Biden a comparat gestionarea actuală a crizei cu criza din Cuba.
S-a creat o lume nouă bazată pe reorientarea Rusiei spre Asia. Conflictul actual a împins Rusia în brațele Chinei.
Dar există o diferență fundamentală, astăzi contactele fie că sunt formale sau informale s-au rupt, la nivel diplomatic este un impas total. În timpul Războiului Rece au existat contacte oficiale și neoficiale, mai ales în cele mai grave momente ale crizei cubaneze din 1962.
Am să vă povestesc o anecdotă spusă recent de un coleg al lui McNamara (la vremea aceea era secretarul american al Apărării) La 21 octombrie 1962, președintele Kennedy i-a scris un ultimatum lui Hrușciov, cerându-i să retragă focoasele nucleare instalate în Cuba. În anticamera se află un fost ambasador american la Moscova, un om foarte priceput. Mai târziu, în anii 1990, el va sublinia că cea mai mare greșeală pe care a făcut-o Occidentul la acea vreme a fost să nu asocieze Rusia cu întregul Occident.
După ce a citit ultimatumul, îl avertizează imediat pe Kennedy că dacă trimite acest text, războiul mondial este asigurat. Apoi ia un pix și adaugă : „Dl. Hrușciov ești un mare lider, între marii lideri se poate găsi un compromis” …
Acest deputat al lui McNamara mi-a lămurit că principala lor preocupare era să găsească o cale de ieșire: după formula lui evitând să joace „lose-lose" și preferând „win-win”.
Rolul manipulării prin spionaj a fost de asemenea important în conflictul actual.
Americanii au declarat deschis că au o cârtiță la Kremlin. Cred că pur și simplu au reușit să spargă codul top-secret al Ministerului rus al Apărării și astfel au putut cunoaște în detaliu planul zilei fatidice de 24 februarie 2022. Înalții demnitari ucraineni, mai ales în mediul militar, au făcut să creadă că urmau să accepte un aranjament cu ruşii. Era o informație falsă, o manipulare extraordinară condusă de americani. Au fost eficiente și din punct de vedere tehnic pentru că este incontestabil că planurile pentru invazia rusă erau cunoscute de americani. Ca să nu mai vorbim de performanțele lor în spionajul spațial.
Cu toate acestea, din punct de vedere geopolitic, repercusiunile au fost majore. S-a creat o lume nouă bazată pe reorientarea Rusiei spre Asia. Conflictul actual a împins Rusia în brațele Chinei. Mass-media de masă continuă să subestimeze acest aspect, dar informațiile formale și informale arată că există un parteneriat real între aceste două țări, inclusiv la nivelul transferului de tehnologie și al cooperării militare.
Cu modestele mele cunoștințe despre Kremlin, garantez că Putin nu va ezita atunci să folosească toate armele pe care le deține.
În 2021 am simțit această schimbare și ruptura dintre Occident și Rusia, pe de altă parte nu am luat în considerare noua perspectivă a unei alianțe civilizaționale anti-occidentale între Rusia și Islam. Și nu doar cu Iranul. Diavolul se găsește adesea în simboluri: a doua zi după ce ministrul german de externe a declarat: „Portăm un război împotriva Rusiei” , două steaguri au apărut pe frontul rus: unul roșu, celălalt verde...
Trei scenarii sunt posibile pentru viitor.
Primul, ucrainenii preiau Marea Azov în mai-iunie și atacă Crimeea, dar acest lucru va fi inacceptabil pentru rușii care consideră, cu o majoritate covârșitoare (confirmată recent de CIA) că civilizația rusă este miza și că Occidentul a devenit deja „cobeligerant” în sine.
Cu modestele mele cunoștințe despre Kremlin, garantez că Putin nu va ezita atunci să folosească toate armele pe care le deține. Cu toate acestea, experții americani recunosc că Rusia este cu doi sau trei ani înaintea Statelor Unite în trei sau patru domenii specifice, în special în ceea ce privește armele hipersonice. Și cu perspectiva livrării occidentale de avioane către Ucraina, ne îndreptăm către o nouă escaladare fără precedent.
Al doilea scenariu, rușii își continuă ofensiva în jurul Bakhmout, reiau treptat Donețk și apoi, după logica lor militară, merg până la Odesa.
Dar pentru americani, revenirea dominației ruse asupra Mării Negre este inacceptabilă. Această altă escaladare vertiginoasă este apoi previzibilă pentru sfârșitul verii sau începutul toamnei.
Primul test este, prin urmare, ofensiva rusă actuală în jurul Bakhmout.
Al doilea test este în luna mai, când - după cum anunță oficial Washingtonul - ucrainenii vor încerca să preia Crimeea.
Desigur, există al treilea scenariu: un lung război de stagnare. Cu toate acestea, există o asemenea aproximare în analiza situației și o manipulare totală, încât logica stagnării ne readuce inevitabil la derapaje imprevizibile precum această explozie a unei rachete în Polonia în noiembrie anul trecut, ca să nu mai vorbim de capriciile a 15 reactoare nucleare prezente în Ucraina reprezentând un potenţial Cernobîl. Există foarte puțin spațiu de manevră, fiecare persistând să creadă că poate câștiga conflictul.
O alternativă la Putin nu este pe ordinea de zi și poate fi mai radicală.
Alegerile prezidențiale din Statele Unite, Ucraina și Rusia din 2024 pot schimba jocul? Între timp, mai avem în față luni de zile periculoase. Trump l-a acuzat recent pe președintele Biden că a condus lumea într-un război global cu erorile sale analitice și, așa cum a spus el, „Dacă va deveni din nou președinte, ar putea rezolva problema în 24 de ore” . Vom vedea…
2024 va fi, de asemenea, un an electoral pentru Rusia. Dar să evităm iluziile: o alternativă la Putin nu este pe ordinea de zi și ar putea fi mai radicală. Și sunt alegerile prezidențiale din Ucraina. Acolo apare un potențial candidat... Valeri Zaloujny, actualul șef de cabinet ucrainean.
Lecțiile din trecut, extrase din ultima mea carte despre Sorge, sunt utile pentru înțelegerea crizei actuale.
Viața acestui spion de la Kremlin este o realitate care depășește poveștile polițiste. Arhivele recent desecretizate dovedesc că el a jucat un rol geopolitic esențial. El a schimbat cu adevărat cursul istoriei pentru că a fost unul dintre salvatorii Moscovei în octombrie 1941, când Hitler se afla la porțile Kremlinului. Apoi Sorge a manipulat subtil Japonia pentru a decide să intre în al Doilea Război Mondial, nu împotriva Uniunii Sovietice, ci împotriva Statelor Unite. Nu a fost doar cel mai mare spion al secolului XX, ci mai presus de toate unul dintre cei mai buni analiști și jurnaliști ai vremii, co-fondator al Școlii de Sociologie Modernă din Frankfurt.
Acest personaj uluitor (care de altfel a devenit prototipul lui James Bond la nivel romantic) a gândit mult problemele de inteligență și aproximare în analiza politică. Pentru el, adevărata capcană este să „ne luăm propriile fantezii pentru realitate” .
Sorge ne-a avertizat așadar asupra pericolului care ne așteaptă astăzi: transpunerea dorințelor noastre în strategia reală cu riscul de a precipita o criză internațională fără precedent.