Doar 8,5% dintre companiile din Uniunea Europeană și din țările G7 au părăsit Rusia, potrivit unui studiu universitar elvețian care pune sub semnul întrebării „discursul asupra unui exod vast” al companiilor de la invadarea Ucrainei, scrie Le Monde.
Înainte de începerea conflictului în februarie, 2.405 de filiale aparținând a 1.404 companii din Uniunea Europeană și țările G7 erau active în Rusia, au identificat profesorii Simon Evenett de la Universitatea din St. Gallen și Niccolò Pisani de la „IMD Lausanne", un prestigios institut de management.
La sfârșitul lunii noiembrie, la nouă luni de la invadarea Ucrainei, mai puțin de 9% din panelul studiat vânduse deja cel puțin o filială rusă, plecările vizând în principal companii americane, mai degrabă decât companii europene sau japoneze, conform lucrărilor acestora.
Mai mulți factori pot explica de ce companiile nu au părăsit Rusia. Activitatea lor poate, de exemplu, să nu fie supusă sancțiunilor. Alții ar putea să nu vrea să renunțe din cauza utilității „societale” a produselor lor, enumera autorii studiului, citând ca exemplu medicamentele esențiale. De asemenea, este posibil ca unii să nu fi găsit un cumpărător la un preț suficient, în timp ce alții, chiar și atunci când au găsit un cumpărător, se confruntă cu obstacole pe care guvernul rus le-ar fi putut pune în aplicare „pentru a împiedica” sau „întârzia cesiunea” și împiedică repatrierea veniturilor din vânzare.
Dar dacă numărul companiilor occidentale care renunță „nu crește semnificativ” în următorii ani sau doi, „dorința sau capacitatea multor companii occidentale de a se retrage din jurisdicțiile pe care guvernele lor le consideră rivali geopolitici ar putea fi pusă sub semnul întrebării” ,spun ei
Conform cercetărilor lor, o sută douăzeci de companii occidentale părăsiseră Rusia până la sfârșitul lunii noiembrie. Dintre cei care mai activează acolo, 19,5% sunt germani, 12,4% americani și 7% japonezi.