UE vrea să "redenumească" străzile „din punctul de vedere al popoarelor colonizate”

18 Iun 2024
UE vrea să "redenumească" străzile „din punctul de vedere al popoarelor colonizate”

Două noi proiecte au fost deja validate de Comisia Europeană, la un cost de peste 300.000 de euro, pentru a „decoloniza spațiul urban” pentru europeni, scrie Le Journal du Dimanche

Între 2024 și 2026, mai multe țări europene vor găzdui proiectul „decolonizarea străzilor noastre” supravegheat de Comisia Europeană prin intermediul a două proiecte recent validate.

Primul, „Exploring EU urban landscapes to deconstruct colonial narratives” (EUrban DECO - "Explorarea peisajelor urbane ale UE pentru a deconstrui narațiunile coloniale"), își propune să demonstreze modul în care „ideologia colonială” ar „încă” să aibă influență în mediul urban.

Obiectivul său: să întocmească hărți urbane „revizuite” a șapte orașe europene care să evidențieze „referințe cheie legate de moștenirea colonială” pentru a le redenumi „din punctul de vedere al popoarelor colonizate”.

Liderii acestui proiect intenționează să implice activ „comunitățile de imigranți” și „asociațiile de migranți” pentru a atrage atenția politicienilor și a „cere” acțiuni colective pe această temă. Orașele alese nu sunt încă cunoscute.

Al doilea proiect, „Urban Decolonization Walks in the EU” (UDEW), este similar. Asociațiile care o susțin pleacă de la premisa că, chiar dacă „majoritatea” țărilor UE și-au „recunoscut trecutul colonialist”, un număr mare de locuri au încă nume dedicate trecutului lor colonial.

Prin urmare, ar fi necesar să le cartografiem (încă o dată) și să conștientizeze publicul, în special tinerii din medii imigrante, pentru ca aceștia să „devină conștienți” de trecutul colonial al Uniunii Europene.

Acest proiect este o extensie a unei inițiative italiene, „Decolonize your Eyes”, dezvoltată la Padova între 2020 și 2023. Inițial, clubul sportiv antirasist și incluziv Quadrato Meticcio, „Piața mixtă”, dintr-o zonă populară a orasului.

Un club incluziv, dar nu prea mult: în 2019, a declanșat furia Giorgiei Meloni, după excluderea unei jucătoare pentru singurul motiv că era membră a partidului Fratelli d'Italia. Meloni a cerut și retragerea beneficiilor fiscale de la clubul sportiv, din cauza acestei „discriminari”.

Acest club este în mod firesc unul dintre partenerii proiectului european, la fel ca și Universitatea din Padova, responsabilă pentru a-i conferi legitimitate științifică. În versiunea italiană, proiectul a susținut „plimbări exploratorii” în cartierul multicultural Palestro, din Padova.

Obiectivul ? Instalarea unui indicator multilingv (italiană, engleză, arabă) de fiecare dată când o stradă are un nume legat de istoria colonială pentru a explica originea ei și pentru a atribui unul nou care să nu fie „construit de o privire eurocentrică și hegemonică care închid și dezumanizează” …

Alte stiri din Externe

Ultima oră