Comisia Europeană vrea să crească producția de muniție în Europa

01 Mar 2023
Comisia Europeană vrea să crească producția de muniție în Europa

Șeful diplomației europene Josep Borrell recomandă alocarea unui miliard de euro din dotarea Facilității Europene pentru Pace (EFF), fondul utilizat pentru achiziționarea și furnizarea de armament Ucrainei, pentru achiziționarea de obuze de 155 mm folosite de artileria ucraineană, scrie Le Monde.

Această finanțare ar permite livrarea rapidă a 250.000 de obuze de 155 mm vândute cu 4.000 de euro fiecare. Josep Borrell insistă, de asemenea, asupra necesității de a efectua achiziții comune pentru a continua aprovizionarea Ucrainei și pentru a alimenta stocurile statelor membre. Pe termen lung, UE trebuie să-și îmbunătățească capacitatea de producție și să-și consolideze industria de apărare, subliniază el. Propunerea va fi discutată de miniștrii apărării din UE la întâlnirea lor informală din 7 martie la Stockholm.

Estonia a cerut să aloce 4 miliarde de euro FEP pentru a cumpăra și livra un milion de obuze Ucrainei. Josep Borrell le face apel la membrii UE să doneze din stocurile lor strategice. FEP a eliberat deja 3,5 miliarde de euro, iar statele au convenit să acorde încă 2 miliarde.

Bugetul VET este completat cu contribuții din partea statelor pe baza PIB-ului acestora; cei trei contribuabili principali sunt Germania, Franța și Italia.

Austria, Irlanda și Malta nu contribuie la finanțarea furnizării de arme letale, iar contribuțiile lor sunt acoperite de ceilalți 24 de membri ai UE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră