Comisia Europeană a decis obligația afișării unei liste de ingrediente și a unui tabel nutrițional pentru vin

08 Mar 2023
Comisia Europeană a decis obligația afișării unei liste de ingrediente și a unui tabel nutrițional pentru vin

De la sfârșitul anului 2023, vinurile, ca și alte produse alimentare, vor trebui să-și indice compoziția și tabelul nutrițional, scrie BFMTV.

Este acest vin bogat în calorii? Contine zaharuri adaugate? În compoziția sa se folosesc aditivi și conservanți? Din 8 decembrie, sticlele noastre vor trebui să ofere aceste informații consumatorilor.

Au trecut mai bine de 40 de ani de la apariția primelor reguli europene privind etichetarea compoziției și valorii nutriționale a produselor alimentare dar producătorii de vin s-au luptat pentru a evita această reglementare.

În timp ce reglementările naționale privind etichetarea băuturilor alcoolice s-au înmulțit în țările UE, cu riscul pe termen lung de a crea bariere comerciale între state, Comisia Europeană a decis să opteze pentru standardizare.

În 2021, Comisia a profitat de revizuirea regulamentului privind organizarea comună a piețelor în domeniul produselor agricole (cunoscut sub denumirea de „OCP”) pentru a introduce începând cu 8 decembrie 2023 obligația afișării unei liste de ingrediente și a unui tabel nutrițional pentru vin. .

Fără scor nutrițional „F”

Concret, sticlele trebuie să indice, pe lângă struguri și mustul de struguri, diferitele substanțe care compun băutura, cum ar fi zaharurile adăugate (zaharoza), eventualii aditivi precum conservanții și alți stabilizatori. Etichetele de pe sticle ar putea vedea apariția celebrilor E334, E330 sau chiar E270, care sunt acizi potențiatori de aromă.

O obligație față de care producătorii de vin s-au opus de ani de zile. Anul trecut, producătorii italieni i-au scris chiar președintelui Macron pentru a împiedica introducerea unui scor Nutrițional pe vin ca și pe produsele alimentare și pentru care toate vinurile ar fi obținut nota „F”. În cele din urmă, nu va exista niciun scor Nutrițional.

„Acest regulament trebuia să fie suportabil financiar și să nu perturbe complet prezentarea sticlei”, explică în Les Echos Bernard Farges, președintele Comitetului Național al Interprofesiilor pentru Vinuri cu Denumire de Origine și Indicație Geografică (CNIV).

Configurarea unui scor Nutrițional nu ar fi avut prea mult sens pentru vin.

„Se pare că valoarea energetică avea mai multă semnificație pentru consumator decât etichetarea tabelului nutrițional complet (grăsimi, acizi grași saturați, zaharuri, proteine, sare”, explică Benjamin Nardeux, specialist la DGCCRF. Într-adevăr, vinul nu conține sare, proteine ​​sau grăsimi, motiv pentru care instituțiile europene au autorizat etichetarea valorii energetice doar pe eticheta produselor (în kcal sau kj), celelalte informații pot fi gasite pe internet.”

Mai mult, profesioniștii din sector au obținut și alte concesii. Concret, lista ingredientelor poate fi indicată în mod dematerializat, iar declarația nutrițională poate fi limitată la valoarea energetică de pe etichetă, cu condiția că această să fie complet accesibilă, în mod dematerializat pe internet. Sectorul pare să se îndrepte spre utilizarea codurilor QR care vor fi imprimate pe sticle.

În sfârșit, sticlele care nu au acest afișaj pot fi vândute în continuare timp de 2 ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră