Un comandant NATO vorbește despre „dificultatea extremă” a contraofensivei ucrainene

03 Iul 2023
Un comandant NATO vorbește despre „dificultatea extremă” a contraofensivei ucrainene

Contraofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse este o operațiune extrem de dificilă și  „nu este surprinzător”  că nu progresează rapid, a declarat luni un comandant superior al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) citat de Le Monde.

„O contraofensivă este dificilă. Aceasta nu ar trebui să fie considerată niciodată o operațiune ușoară ”, a declarat amiralul Rob Bauer, șeful comitetului militar al NATO.

„Există un număr considerabil de ruși în Ucraina. Există obstacole uriașe defensive”, a insistat el.

Forțele ucrainene au lansat o operațiune de amploare la începutul lunii iunie pentru a relua teritoriile ocupate de Rusia, dar câștigurile au fost limitate până acum din cauza unei apărări puternice a Rusiei și a lipsei forțelor aeriene și a muniției de artilerie.

Kievul a susținut luni că a luat înapoi 37 km2 în est și sud, după o săptămână „dificilă” .

„Ar trebui să ne ferim de comentariile despre Ucraina care spun că ar trebui să meargă mai repede sau că este dezamăgitor că nu merg suficient de repede”, a insistat șeful comitetului militar al NATO. 

„Acest tip de operație este extrem de dificilă”, a insistat el.

Potrivit acestuia, comandanții ucraineni au dreptate să fie „prudenți” și să testeze slăbiciunile liniilor rusești, pentru că riscă pierderi uriașe în cazul unui asalt nepregătit.

Deocamdată, el a reamintit importanța ca țările membre NATO să facă tot ce le stă în putință pentru a sprijini Kievul. 

„Dacă Ucraina pierde acest război, nu este sfârșitul instabilității. Acesta este începutul unei mai mari instabilitati”, a insistat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră