INTERVIU - BOMBĂ. Comandant jihadist din Siria: „Americanii sunt de partea noastră”

27 Sep 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
INTERVIU - BOMBĂ. Comandant jihadist din Siria: „Americanii sunt de partea noastră”

Arme americane sunt livrate către grupări teroriste de către guverne pe care Washington le susține, a declarat un comandant din gruparea Jabhat al Nusra, afiliată al Qaeda, pentru Koelner Stadt-Anzeiger.

„Da, Statele Unite ale Americii susțin opoziția siriană, însă nu în mod direct. Aceștia ofera sprijin țărilor ce ne susțin. Dar noi încă nu suntem satisfăcuți cu acest sprijin”, a declarat comandatul unității al Nusra, Abu Al Ezz.

Potrivit comandantului, militanții islamiști ar trebui să primească mai multe „arme sofisticate” din partea susținătorilor, pentru a putea ieși victorioși în lupta împotriva guvernului lui Bashar al Assad.

„Lupta este dificilă. Regimul este puternic și primește sprijin din partea Rusiei”, a explicat Al Ezz.

Forțele guvernamentale au avantajul superiorității aeriene și a lansatoarelor de rachete, dar „noi avem rachetele ghidate americane de tip TOW, iar situația în unele zone se află sub control”, a mai adăugat comandantul militanților.

În momentul în care a fost întrebat dacă rachetele TOW erau destinate pentru Jabhat al Nusra sau aceștia le-au obținut de la Armata Siriană Liberă, jihadistul a clarificat: „Nu, rachetele ne-au fost oferite direct”. Al Ezz a povestit apoi că atunci când al Nusra era „asediată, am avut aici ofițeri din Turcia, Qatar, Arabia Saudită, Israel și America... Experți în folosirea sateliților, rachetelor, organizarea operațiunilor de recunoastere și folosirea camerelor de securitate termale”.

Jurnalistul de la Koelner Stadt-Anzeiger, Jurgen Todenhofer, l-a întrebat pe terorist în mod direct dacă instructorii americani s-au aflat printre jihadiști, iar acesta a raspuns sec: „Americanii sunt de partea noastră”.

locul

Locul în care a fost realizat interviul

Având în vedere modul în care se profită de situația confuză din Siria și de lipsa informațiilor concrete pentru a se fabrica povești cu scopul de a manipula opinia publica globală, orice astfel de relatări, atât timp cât nu vin cu dovezi irefutabile, trebuie privite cu o doză de scepticism. Fie că astfel de „dezvăluiri” sunt făcute direct de către participanții la lupte sau de catre superputerile mondiale, toți au un interes major în a strânge susținere din partea opiniei publice.

Acestea fiind spuse, de-a lungul conflictului sirian, Statele Unite, care susțin în mod oficial opoziția „moderată” (neteroristă) siriană, au facut multe gafe militare ce le-au priit extremiștilor în luptele cu forțele guvernamentale siriene. De notat ar fi inițiativa de a înarma și antrena o forță de circa 3000 de luptători sirieni loiali Pentagonului. La sfarșitul acestui program, Pentagonul a cheltuit 500 de milioane de dolari și a antrenat doar 145 de luptători.

O alta gafă a avut loc atunci când o cantitate însemnată de armament ce le era destinată luptătorilor kurzi, a fost parașutată de către americani, din greseală, în brațele teroriștilor din Statul Islamic.

Ultima ratare înregistrată de Armata americana a avut loc la 17 septembrie, atunci când Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au bombardat o unitate a armatei siriene ce era încercuită de către jihadiștii Statului Islamic, lângă orașul Deir Ezzor. Pentagonul a recunoscut incidentul și și-a exprimat regretul, explicând faptul că atacul viza de fapt pozițiile ISIS.

Alte stiri din Externe

Ultima oră