Codul vestimentar al UE pentru călătoria în Ucraina: "Purtați costum în culori neutre, verdele e rezervat pentru Zelensky"

02 Feb 2023
Codul vestimentar al UE pentru călătoria în Ucraina: "Purtați costum în culori neutre, verdele e rezervat pentru Zelensky"

UE a trimis oficialilor săi o notă cu codul vestimentar invitându-i să se prezinte la summitul de două zile din Ucraina drept comisari europeni și nu cu haine de război: deci, kaki, portocaliu si "verdele armatei" sunt interzise, scrie Politico.

Este o realitate pe care politicienii nu o recunosc: munca lor este adesea la fel de mult despre operațiuni foto și simbolism, cât este despre politica reală.

Acest lucru ar putea explica de ce, chiar înainte ca UE să-și finalizeze agenda și lista de invitați pentru summitul de două zile în Ucraina - unde participă o multitudine de lideri de top ai UE care se întâlnesc cu oficiali ucraineni - a difuzat o notă internă cu un mesaj clar: Există un cod vestimentar.

Permis: „Ținuta obișnuită de afaceri” (sau vino așa cum ești la Bruxelles). Interzis: „Verde, kaki sau culori prea strălucitoare” (mai puțin frecvente în Cartierul European).

Motivul notificării, trimisă săptămâna trecută și văzută de POLITICO, a fost o aparentă încercare de a rezerva aspectul militar gazdelor și președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, care și-a făcut din tricoul "verde armată" uniforma sa omniprezentă pe timp de război. Comisarii UE sunt probabil foarte conștienți că este un stil potrivit pentru cei care luptă împotriva unei invazii ruse brutale – dar poate mai puțin pentru un comisar UE.

Comisia Europeană nu a comentat.

Oficialii UE, desigur, au găsit modalități de a-și manifesta solidaritatea vestimentară cu Ucraina în trecut. În timpul discursului său anual privind starea UE, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a îmbrăcat o ținută galben și albastru strălucitor, care reflectă steagul ucrainean. Comisarii UE s-au alăturat codului vestimentar din partea publicului, făcând o declarație de modă unită.

Nota – trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care ține strâns controlul asupra serviciilor de logistică și protocol pentru călătorie – nu a oferit nicio explicație pentru interdicția culorilor vii cu această ocazie, dar diplomații UE au spus că este în conformitate cu așteptările pentru a nu exagera cu imaginile și a rămâne consecvenți cu mesajul politic. La urma urmei, UE ar putea fi nevoită să dezamăgească Ucraina pe probleme spinoase precum dorința ei de a adera rapid la bloc.

Oricum, vor fi puține șanse de schimbare a ținutei în timpul viitorului summit UE-Ucraina, care se desfășoară joi și vineri la Kiev - pur și simplu nu există timp sau spațiu.

„Ni se cere să călătorim ușor (rucsac sau similar), evitând o valiză dacă este posibil”, se spune în notă. „Deoarece timpul exact de călătorie este imposibil de prevăzut, este recomandabil să fii pregătit să mergi direct din tren la întâlniri la sosire, în caz de nevoie.”

Ca un sfat practic înainte de o călătorie de iarnă, călătorilor li s-a spus că „se recomandă încălțăminte confortabilă și, de asemenea, o jachetă/palton cald”.

Cu toate acestea, confortul de călătorie nu este, probabil, ceva la care ar trebui să se aștepte participanții.

„Pachete cu mâncare rece vor fi distribuite în tren, dar vă rugăm să fiți pregătiți pentru proviziile de bază”, avertizează nota.

Și trenul în sine va fi aglomerat, departe de compartimentul confortabil pe care l-a primit președintele francez Emmanuel Macron într-un tren de dormit către Ucraina anul trecut: „Vor fi canapele de dormit individuale cu o toaletă comună în fiecare vagon, nu baie individuală.”

Pentru a evita ca excursia să adopte aspectul unei excursii cu școala, camerele de hotel au fost rezervate în Kiev „pentru utilizarea zilnică joi, dacă timpul permite să mergeți acolo înainte de începerea întâlnirilor”.

Cu atâta grijă acordată aparențelor, călătorilor li s-a reamintit că orice fotografie trebuie să susțină în mod credibil – nu să înlocuiască – mesajul politic pentru care oficialii UE sunt acolo .

„Vă rugăm să rețineți că în timpul întâlnirilor cu membrii guvernului ucrainean, membrii colegiului vor fi așteptați să intervină atunci când este necesar”, se arată în notă.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră