CNN: unele arme occidentale trimise în Ucraina au fost furate de criminali, luptători voluntari și de traficanții de arme

23 Iul 2023
CNN: unele arme occidentale trimise în Ucraina au fost furate de criminali, luptători voluntari și de traficanții de arme

Criminalii, luptătorii voluntari și traficanții de arme din Ucraina au furat unele dintre armele și echipamentele furnizate de Occident destinate trupelor ucrainene, anul trecut, dar acestea ar fi fost recuperate, potrivit unui raport al inspectorului general al Departamentului Apărării, obținut de CNN.

Comploturile pentru a fura armele și echipamentele au fost perturbate de serviciile de informații ale Ucrainei și, în cele din urmă, acestea au fost recuperate, potrivit raportului, intitulat „Responsabilitatea Departamentului Apărării pentru echipamentele furnizate Ucrainei”. CNN a obținut raportul printr-o solicitare a Legii privind libertatea de informare. Siteul Military.com a raportat prima dată știrea.

Dar raportul inspectorului general a remarcat că, după invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, capacitatea Departamentului Apărării (DoD )de a urmări și monitoriza toate echipamentele americane care ajung în Ucraina, așa cum prevede legea privind controlul exporturilor de arme, s-a confruntat cu „provocări” din cauza prezenței limitate a SUA în țară.

Potrivit raportului, care a examinat perioada februarie-septembrie 2022, Biroul de Cooperare pentru Apărare-Kiev „nu a putut să efectueze [monitorizarea utilizării finale] necesare a echipamentelor militare pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei în anul fiscal 2022”.

„Incapacitatea personalului american de a vizita zonele în care echipamentele furnizate Ucrainei erau folosite sau depozitate a împiedicat în mod semnificativ capacitatea biroului de cooperare de a executa”, a adăugat raportul.

Raportul este datat 6 octombrie 2022. La sfârșitul lunii octombrie, SUA au reluat inspecțiile la fața locului ale depozitelor de arme ucrainene, ca o modalitate de a urmări mai bine unde mergeau echipamentele. De asemenea, departamentul le-a furnizat ucrainenilor sisteme de urmărire, inclusiv scanere și software, a declarat în februarie fostul subsecretar al apărării pentru politică al Pentagonului, Colin Kahl.

Dar raportul subliniază cât de dificil a fost în primele zile ale războiului pentru SUA să urmărească armele și echipamentele în valoare de miliarde de dolari pe care le trimiteau în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a comentat vineri acest raport.

„Guvernul SUA rămâne foarte conștient de riscul unei posibile deturnări ilicite și ia măsuri proactiv pentru a atenua acest risc, în strânsă cooperare cu guvernul Ucrainei. Suntem realiști că trimitem arme pentru a ajuta Ucraina să se apere într-un conflict activ și există riscul ca aceste arme să fie capturate dacă teritoriul își schimbă mâinile – ceea ce se întâmplă în orice război”, a spus purtătorul de cuvânt.

Republicanii au criticat administrația Biden pentru ceea ce ei consideră o lipsă de răspundere față de miliardele de dolari de ajutor primite Ucrainei. Președintele Camerei, Kevin McCarthy, a declarat la începutul acestui an că sprijină Ucraina, dar nu „sprijină un cec în alb”. Același sentiment a fost împărtășit și de candidatul republican la președinție și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

CNN a raportat în aprilie 2022 că administrația Biden a fost dispusă să-și asume riscul de a pierde urma armelor furnizate Ucrainei deoarece consideră că aceasta este esențială pentru înfrângerea forțelor ruse de către Ucraina.

„Avem o urmărire a armelor pentru o perioadă scurtă de timp, dar când intră în ceața războiului, avem aproape zero”, a declarat atunci pentru CNN o sursă din serviciile de informații americane. „Intră într-o gaură neagră mare și aproape că nu ai nicio idee după o perioadă scurtă de timp.”

Comandamentul European al SUA a încercat să atenueze problema anul trecut solicitând și menținând bonuri de mână de la ucraineni, pe care ucrainenii au făcut un „efort de bună credință” să le furnizeze, se arată în raport, citând personalul EUCOM. Personalul nu a furnizat documente de coroborare până la încheierea anchetei, se arată însă în raport.

Biroul de Cooperare pentru Apărare de la Kiev a cerut guvernului ucrainean rapoarte de cheltuieli, pierderi și daune pentru echipamentele furnizate de SUA, se spune în raport, și „au făcut eforturi pentru a preveni proliferarea ilegală a materialului de apărare furnizat de Statele Unite”.

Totuși, organizațiile criminale au reușit să fure arme și echipamente furnizate de SUA și aliații săi, se arată în raport.

La sfârșitul lunii iunie 2022, un grup de crimă organizată supravegheat de un oficial rus fără nume s-a alăturat unui batalion de voluntari folosind documente falsificate și a furat arme, inclusiv un lansator de grenade și o mitralieră și mai mult de 1.000 de cartușe de muniție, se arată în raport. Serviciul de informații al Ucrainei a descoperit complotul, potrivit raportului.

În aceeași lună, serviciile de informații ucrainene au perturbat, de asemenea, un complot al traficanților de arme care lucra pentru a vinde arme și muniții furate de pe linia frontului în sudul Ucrainei, precum și un complot separat al criminalilor ucraineni care se prezentau în asistenți și care au furat veste antiglonț în valoare de 17.000 de dolari, se arată în raport.

Și în august 2022, serviciile de informații ale Ucrainei au descoperit un grup de membri voluntari ai batalionului care au furat 60 de puști și aproape 1.000 de cartușe de muniție și le-au depozitat „probabil pentru vânzare pe piața neagră”.

Raportul nu precizează dacă armele și echipamentele erau americane, dar faptele sunt prezentate într-o secțiune foarte redactată care se ocupă de urmărirea ucraineană a armamentului furnizat de SUA.

Inspectorul general al Pentagonului a scris că unele obiecte mai mari, cum ar fi rachetele și elicopterele, erau mai ușor de urmărit prin mecanisme de informații. Obiectele mai mici, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, erau însă mai greu de monitorizat.

În cele din urmă, raportul nu face nicio recomandare, menționând că Departamentul Apărării „a făcut unele eforturi pentru a atenua incapacitatea de a efectua monitorizarea în persoană”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră