CNN: Americanii și occidentalii se tem că Putin „încearcă să reziste” până după alegerile din 2024 sperând într-o victorie a lui Donald Trump

05 Aug 2023
CNN: Americanii și occidentalii se tem că Putin „încearcă să reziste” până după alegerile din 2024 sperând într-o victorie a lui Donald Trump

Înalți oficiali americani și europeni sunt îngrijorați de faptul că președintele rus Vladimir Putin ia în considerare alegerile prezidențiale din SUA din 2024 în planul său de război din Ucraina, în speranța că o pierdere a președintelui Joe Biden anul viitor va determina SUA să-și reducă sprijinul pentru Ucraina și să îmbunătățească poziția de negociere a Rusiei. , au declarat patru oficiali americani pentru CNN.

SUA nu au încă informații explicite despre intențiile lui Putin sau dacă el prelungește războiul în mod intenționat în speranța unei victorii prezidențiale a lui Donald Trump sau a republicanilor. Dar alegerile de anul viitor rămân un factor cheie despre care oficialii de top din domeniul securității naționale, serviciilor secrete și diplomatice din Occident cred că vor influența deciziile lui Putin în Ucraina, ceea ce face și mai puțin probabil ca războiul să fie rezolvat înainte de sfârșitul anului viitor. Un sondaj CNN realizat de SSRS, care a fost publicat vineri, a constatat că majoritatea americanilor se opun ca Congresul să ofere fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina, deoarece publicul se divizează dacă SUA au făcut sau nu deja suficient în conflict.

Un oficial american a spus că „nu au nicio îndoială” că Putin „încearcă să reziste” până la alegerile din 2024. O altă sursă familiarizată cu informațiile a spus că „este un fel de elefant din cameră” pentru SUA, Ucraina și Europa.

„Putin știe că Trump îl va ajuta. La fel și ucrainenii și partenerii noștri europeni”, a spus sursa. „Deci, deși nu am văzut nimic în mod explicit în acest sens, trebuie să presupuneți, cred, că toată lumea se gândește la asta.”

Un diplomat european a declarat pentru CNN că ei cred că încercarea de a rezista în războiul din Ucraina până la alegerile din SUA „este exact planul lui Putin”.

Oficialii care au vorbit cu CNN sub condiția anonimatului cred că Putin ar putea avea în vedere o victorie a lui Trump sau a unui alt candidat republican, ca un declanșator pentru ca SUA să retragă sprijinul pentru Ucraina. Ei mai spun că asteptarile lui Putin asupra alegerilor fac ca SUA să mențină și mai important sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, angajament pe care administrația Biden continuă să-l reitereze.

Trump, favoritul de departe pentru nominalizarea GOP în acest moment, nu s-a angajat să sprijine Ucraina în război. El a susținut că, în calitate de președinte, ar putea rezolva războiul în 24 de ore și chiar în această săptămână a spus că sprijinul pentru Ucraina ar trebui să fie condiționat de investigațiile Congresului asupra lui Biden și a familiei sale.

În timp ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a revenit la declarațiile anterioare în care a numit războiul din Ucraina o „dispută teritorială”, el a menținut o politică în general anti-intervenționistă. Republicanii Congresului au tras, de asemenea, o linie mai dură în ceea ce privește finanțarea Ucrainei, de când GOP a preluat controlul Camerei în acest an, președintele Camerei, Kevin McCarthy, sugerând la începutul acestei veri că va plănui să blocheze orice eforturi conduse de Senat de a aproba finanțare suplimentară pentru ajuta efortul de război al Ucrainei.

„Alegerile de anul viitor complică lucrurile pentru că rușii cred că au o lumină la capătul tunelului. Îl încurajează pe Putin să creadă că pot supraviețui americanilor, deoarece sprijinul politic pentru Ucraina va fi compromis dacă Trump câștigă”, a declarat Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia.

Creșterea presiunii pe contraofensivă

Viitoarele alegeri prezidențiale din SUA au pus și mai multă presiune asupra contraofensivei ucrainene, europenii, americanii și ucrainenii sperând toți la câștiguri substanțiale ucrainene care să aibă un impact potențial asupra lui Putin înainte de sfârșitul anului viitor.

Un oficial european a spus că, fără aceste câștiguri, era posibil să se prevadă că Putin va încerca să prelungească conflictul până când rezultatele concursului vor fi cunoscute, prevenind în esență orice încercare de a negocia încetarea luptei.

La summitul G7 din Japonia din acest an, alegerile americane au făcut obiectul unor discuții îngrijorătoare în rândul delegațiilor, a spus oficialul, în timp ce liderii privesc în perspectivă ceea ce s-ar putea dovedi a fi un factor decisiv în războiul din Ucraina. Biden a încercat să înlăture aceste preocupări, dar oficialii europeni consideră chiar și o cursă strânsă împotriva lui Trump drept motiv pentru care Putin să încerce să prelungească conflictul până în noiembrie.

În cel mai recent sondaj New York Times, Biden și Trump sunt blocați la egalitate, fiecare cu 43% dintre alegători susținându-i.

Alegerile din SUA care se profilează sunt, de asemenea, în mintea ucrainenilor, au declarat două surse pentru CNN. Ei speră să obțină câștiguri pe câmpul de luptă pe termen scurt, care ar putea schimba dinamica în joc mai devreme decât mai târziu.

„Ucrainenii vor să câștige sau să aibă ceva care se schimbă din cauza dinamicii până la sfârșitul acestui an. Există tot felul de motive pentru urgența lor – cum ar fi ucrainenii care mor zilnic – dar alegerile prezidențiale din SUA sunt unul dintre ele”, a declarat Bill Taylor, fostul ambasador al SUA în Ucraina.

Dar până acum contraofensiva ucraineană nu a dus la câștiguri majore.

„A fost și va continua să fie o luptă dură pentru ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, săptămâna aceasta, menționând în linii mari că contraofensiva a avansat.

Ucrainenii sunt hotărâți că ar putea exista încă câștiguri pe termen scurt, iar oficialii americani sunt conștienți de necesitatea unui sprijin susținut, astfel încât, chiar și după vară, Ucraina să poate continua lupta.

Discuții de pace în Arabia Saudită

Arabia Saudită urmează să găzduiască discuții de pace asupra Ucrainei în acest weekend, care vor include SUA, precum și o serie de țări occidentale și în curs de dezvoltare. Discuțiile vor avea ca scop dezvoltarea unor principii comune pentru a pune capăt războiului și a discuta despre tipul de asistență de securitate de care va avea nevoie Kievul pentru a descuraja Rusia să atace din nou Ucraina, au spus oficialii americani.

„Nu privim aceste discuții ca generatoare de rezultate concrete la sfârșitul lor. Scopul acestor discuții este de a continua conversația cu țări din întreaga lume despre modul în care obținem o pace justă și durabilă la sfârșitul acestui război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matt Miller miercuri.

Deși Rusia nu va fi la masă, întrebarea despre ceea ce Putin este dispus să facă – și dacă ar respecta măcar un acord de încetare a focului sau de pace – va fi în prim plan, au spus oficialii.

Deși ideea negocierilor de pace în acest moment al războiului pare prematură, oficialii americani cred că mai mulți factori ar putea afecta modul în care Putin rămâne pe câmpul de luptă, inclusiv presiunea din sudul global.

„Acestea sunt țările care ar putea face diferența dacă ar aplica presiune asupra Rusiei”, a spus un al doilea oficial american referitor la țările din sudul global, în special țări mai mari, cum ar fi India, adăugând că creșterea interacțiunii lor cu Ucraina ar fi benefică chiar dacă orice pace negociată ar putea fi departe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră