CIO: Dintre cele „șaptezeci de conflicte armate în desfășurare în lume”, doar războiul din Ucraina duce la presiuni politice în lumea sportului

30 Mar 2023
CIO: Dintre cele „șaptezeci de conflicte armate în desfășurare în lume”, doar războiul din Ucraina duce la presiuni politice în lumea sportului

Președintele CIO consideră că presiunea occidentală asupra sportivilor ruși este „deplorabilă”, scrie Le Monde

După o reuniune de trei zile a Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic Internațional (CIO), președintele acestuia, Thomas Bach, a criticat joi reacțiile negative ale mai multor țări europene la reintegrarea parțială a rușilor și belarusilor în sportul mondial:

„Este deplorabil să vedem că aceste guverne nu vor să respecte majoritatea din cadrul mișcării olimpice și nici autonomia sportului. »

Insistența șefului CIO asupra „autonomiei” sferei sportive nu este deloc nouă, el care fusese împiedicat să-și apere titlul olimpic la florete pe echipe la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova din cauza boicotului competiției impuse de către mai multe guverne occidentale sportivilor lor. El a reafirmat, de asemenea, marți, când CIO a recomandat o întoarcere parțială și condiționată a rușilor și belarușilor la evenimentele internaționale „refuzul ferm al oricărei interferențe politice în capacitatea organizațiilor sportive de a decide singure cu privire la participarea la competițiile lor” .

Thomas Bach, totuși, și-a întărit clar joi tonul după furia mai multor guverne, de la ministrul german al sportului, care a denunțat „o palmă pe față a sportivilor ucraineni” până la șeful diplomației poloneze, evocând „o zi de rușine pentru CIO” .

„Este deplorabil că aceste guverne nu se ocupă de problema dublelor standarde” , a lansat bavarezul, explicând că dintre cele vreo „șaptezeci de conflicte armate în desfășurare în lume” , doar războiul din Ucraina duce la presiuni politice. în lumea sportului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră