În lipsa unor opozanți adevărați, Vladimir Putin ar trebui să fie reales pentru un nou mandat de șase ani. În fața lui se află trei candidați care au susținut cu toții războiul din Ucraina, scrie Le Monde
Potrivit celor care îl critică pe Vladimir Putin, participarea acestor adversari servește la canalizarea nemulțumirii unei părți a societății ruse și pentru a da un aspect pluralist votului, în timp ce opoziția reală a fost redusă la tăcere de ani de represiune. Falsificarea voturilor efectuată online și de la distanță, umplerea urnelor, falsificarea proceselor verbale de la numărare, presiunea asupra milioanelor de funcționari publici din întreaga țară pentru a vota pentru putere, sunt metodele dezvoltate de Kremlin pentru a finaliza alegerea lui Vladimir Putin, conform celor mai aspri critici ai săi.
Iata cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Rusia:
Vladimir Putin
La 71 de ani, Vladimir Putin candidează un al cincilea mandat, fără să ia în considerare președinția guvernului între 2008 și 2012, când Dmitri Medvedev era chiriașul Kremlinului. Ar trebui reales fără surprize pentru un nou mandat de șase ani, care să-i permită să rămână la Kremlin până în 2030. A fost ales cu 76,7% din voturi în 2018. Se confruntă cu trei candidați, o cifră scăzută.
Naționalistul Leonid Slutsky
„Nu voi cere un vot împotriva lui Putin. Nu-i voi lua vocea.” În ciuda aparențelor, Leonid Sloutski, președintele Partidului Liberal Democrat și președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei, pare a fi un candidat împotriva lui Vladimir Putin. Despre războiul din Ucraina, iar aici, opoziția față de Kremlin a candidatului naționalist este absentă: „Visez la o victorie pentru operațiunea noastră militară [în Ucraina], nu la o victorie împotriva lui Putin”, a spus el pentru agenția de știri Ria Novosti în decembrie 2023.
Comunistul Nikolai Kharitonov
La 77 de ani, această bătrână figură din viața politică candidează pentru a doua oară la alegerile prezidențiale. În 2004, acest agronom și economist calificat a câștigat aproximativ 13,7% din voturi, plasându-l pe locul doi, în spatele lui Vladimir Putin. Deputat de 31 de ani și membru al Partidului Comunist din 2008, Nikolai Kharitonov are un program pe care îl numește „Victorie”. Și aici, obiectivul nu este atât de a oferi o alternativă lui Vladimir Putin, cât de „consolidarea poporului în timpul campaniei electorale pentru a avea o victorie pe toate fronturile” , în referire la războiul din Ucraina, a declarat candidatul în cadrul unei conferinta de presa.
Omul de afaceri Vladislav Davankov
Vladislav Davankov, reprezentant al partidului „Oamenii Noi” și vicepreședinte al Dumei, este reprezentantul unei fractiuni de opinie liberală economic, dar care rămâne loială Kremlinului. Își permite astfel anumite critici, sau propuneri în favoarea antreprenorilor, fără a pune sub semnul întrebării orientările strategice ale puterii. La 39 de ani, este cel mai tânăr candidat. În 2023, a candidat la alegerile municipale de la Moscova și a eșuat cu 5,4% din voturi. Candidatul s-a remarcat totuși prin susținerea candidaturii - respinsă de atunci - a activistului antirăzboi Boris Nadejdine, singurul adversar real al lui Vladimir Putin, în numele pluralismului politic.