Cine scrie discursurile lui Zelensky

16 Apr 2022
Cine scrie discursurile lui Zelensky

Discursurile lui Volodymyr Zelenskiy către poporul său și către parlamentele străine din întreaga lume au stimulat sprijinul internațional și au întărit moralul acasă. In mesajele președintelui sunt folosite influențe de la Churchill la Tolkien. Scriitorul acestora este un fost jurnalist și analist politic în vârstă de 38 de ani, cu mai puțin de 200 de urmăritori pe Twitter, scrie The Guardian

Pe câmpul de luptă, performanțele Ucrainei au fost amestecate. Unitățile armate ale Rusiei au fost forțate să se retragă din regiunea Kiev după ce nu au reușit să cucerească capitala. Dar au făcut progrese semnificative de-a lungul Mării Azov, creând un coridor terestru din Crimeea către teritoriul controlat de separatiști în est, unde o ofensivă rusă este iminentă.

Pe frontul informațional, însă, Ucraina a oferit un masterclass în mesaj. Discursurile lui Zelenskiy către poporul său și adresele sale video către parlamentele străine din întreaga lume au stimulat sprijinul internațional și au întărit moralul acasă. Au fost vizionarea captivantă a unui blog videotransmis în timp real din linia întâi a frontului Europei.

Scriitorul acestora este un fost jurnalist și analist politic în vârstă de 38 de ani, cu mai puțin de 200 de urmăritori pe Twitter. Într-un interviu realizat prin WhatsApp, Dmytro Lytvyn a spus pentru Observer că ideile din spatele discursurilor au fost ale lui Zelenski: „Președintele știe întotdeauna ce vrea să spună și cum vrea să spună”.

În discursuri, emoțiile sunt cele mai importante. Și, desigur, președintele este autorul emoțiilor și al logicii cuvintelor.” Alți lideri mondiali „ar putea să învețe cum să o facă”, a spus el. Cu alte cuvinte, ar putea folosi combinația puternică a lui Zelenskiy de sinceritate și putere emoțională.

Lytvyn face parte din echipa internă a președintelui. El și colegii săi locuiesc și lucrează la Bankova – echivalentul Ucrainei al Casei Albe sau Downing Street – încă din primele zile ale invaziei. Lytvyn a fost reticent în a spune mai multe. De obicei nu comentez acest subiect”, a spus el.

Serhiy Leshchenko, un alt fost jurnalist devenit consilier Zelenski din timpul războiului, l-a descris pe Lytvyn ca un asistent literar și artistic: „El adună ideile președintelui în fiecare zi. Lucrează ca colecționar de idei sau simțuri.” Într-o zi tema ar putea fi barbaria soldaților ruși, următoarea nevoia urgentă a Ucrainei de arme defensive.

Lytvyn a fost de ceva vreme în centrul politicii ucrainene. A fost analist politic pentru Servitorul Poporului, partidul politic al lui Zelenski, și un oponent amar al lui Petro Poroșenko, predecesorul lui Zelenski în calitate de președinte . Un fost coleg a spus că atacurile lui Lytvyn asupra conducerii țării după 2014, după ce revolta pro-europeană de la Maidan a divizat societatea ucraineană au divizat societatea. „Nu sunt un fan. Dar e deștept”, a adăugat colegul.

Scriind pe Facebook la începutul războiului, Lytvyn a făcut mai multe analizecorecte despre Putin. „Imaginația lui este slabă, așa că întotdeauna oglindește ceva... Trebuie să înțelegem că realitatea obiectivă nu îl controlează pe Putin. Sancțiunile vestului nu îl vor afecta. El caută izolare.” Scopul implacabil al lui Putin a fost să schimbe statul și „realitatea politică” a Ucrainei, a postat el.

Metoda lui Lytvyn funcționează cu siguranță. Sondajele arată că 95% dintre ucraineni cred că țara lor poate respinge invazia Rusiei, în ciuda inferiorității Kievului în ceea ce privește tancuri, trupe și aviație. Și 78% cred că Ucraina se mișcă în direcția corectă. Evaluările personale ale lui Zelenskiy, deprimante la începutul lunii februarie, au crescut vertiginos.

Orysia Lutsevych, managerul forumului Ucraina la grupul de studii de politică externă Chatham House, a declarat că cariera anterioară a lui Zelenskiy ca actor și comedian a fost cheia succesului său. Telespectatorii erau obișnuiți să-l vadă în diferite roluri la televizor și, prin urmare, l-au putut accepta drept „comandant șef într-un tricou” – un rol care scapă politicienilor mai convenționali.

„Ei știu că se poate transforma. El este ca metamorfoza Zelensky”, a spus ea. „Este un om de stat modern care a venit din divertisment. El este în elementul lui. Oamenii din jurul lui înțeleg puterea narațiunii în timpul unui război. După ororile de la Bucha, este important să avem o poveste care atrage. Scufundarea Moskvei este un simbol puternic.”

Lutsevici a spus că Zelenski și co-scriitorii săi au creat un sentiment de „misiune istorică”, care a legat actuala luptă a Ucrainei de bătăliile anterioare împotriva Moscovei. De asemenea, erau bine ancorați în cultura pop, prezentând războiul ca „lumină versus întuneric”. În această dramă în stil Stăpânul Inelelor , soldații ruși erau „orci”, iar Putin un Sauron invizibil.

Mulți dintre consilierii seniori ai lui Zelensky provin de la televiziune și au lucrat cu el la Kvartal-95, studioul său de producție. Încercările lor de a câștiga sprijin global sunt ajutate de natura clară a invaziei Rusiei. Ucraina este victima. Se luptă pentru supraviețuire. Acest lucru îl face pe Zelensky liderul a ceea ce politologul Ivan Krastev numește o „constelație romantică”.

Zelensky se simte în largul său în fața unei camere, fie că vorbește pe iPhone sau se adresează cetățenilor din buncărul său. Când a fost ales în 2019, avea puține idei politice concrete. A încercat să se distingă de predecesorii săi oferind conferințe de presă îndelungate. În aceste zile, interacțiunile lui sunt mai rapide. Lutsevici a spus că discursurile sale zilnice „rezonează bine”.

Ele sunt, de asemenea, perfect adaptate unui anumit public. Pentru britanici, atunci, Zelenskiy l-a invocat pe Churchill. Pentru parlamentul grec a fost Mariupol – casa multor etnici greci – iar pentru finlandezi, cocktailuri Molotov, aruncate împotriva invadatorilor sovietici. Vorbind cu australienii, Zelenskiy a citat MH17, avionul Malaysian Airlines doborât de Rusia în 2014. Vorbind cu Congresul SUA, el a asemănat bombardamentul Ucrainei cu Pearl Harbor și 9/11.

Zelensky potrivește această retorică înaltă cu cereri concrete. El a cerut sisteme antiaeriene, avioane de luptă MiG, tancuri și vehicule blindate. El dorește noi sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv un embargo complet pe petrol. Uneori poate mustra. Președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, i s-a spus săptămâna trecută să nu viziteze Kievul din cauza legăturilor sale strânse cu Rusia.

Ihor Todorov, profesor de relații internaționale la universitatea Uzhhorod din vestul Ucrainei, a spus că Zelensky ar putea fi emoțional și nediplomatic. Președinția sa timpurie semăna adesea cu Servantul Poporului , sitcomul de succes de televiziune ucraineană în care Zelenski a jucat rolul unui profesor de istorie care devine președinte din întâmplare. Războiul l-a transformat pe Zelensky, așa cum a făcut-o cu Stalin în 1941, a spus el.

„Zelensky a răspuns bine la situație”, a spus el. „Mulți oameni care nu l-au votat acum doi ani recunosc acest lucru.” El a adăugat că soția președintelui, Olena, a avut mult de-a face cu tonul pasional al discursurilor sale și că au fost implicați și alte persoane, printre care Yuri Kostyuk, unul dintre scenariștii filmului Servant of the People.

Deci este răspunsul lui Zelenski Ukraine un răspuns "à la Churchill"? Nu, a spus Tordorov: „A-l compara pe Zelenski cu cultul lui Winston este prea mult”. Lutsevici a fost de acord. „Churchill a fost mult mai carismatic și mai condus de ego”, a spus ea. „Dar Zelenskiy este destul de eficient.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră