Cine este Kamala Harris - și poate ea să-l învingă pe Donald Trump?

22 Iul 2024
Cine este Kamala Harris - și poate ea să-l învingă pe Donald Trump?

Vicepreședinta născută în California și favorita pentru a deveni candidatul democrat la alegerile din SUA, nu a avut o perioadă ușoară alături de Joe Biden, scrie The Times

Propulsarea Kamalei Harris până la limita nominalizării la președinție a Partidului Democrat încheie o carieră de cu urcușuri si coborâșuri în care ea a urcat la cote mari, a scăzut la minime record și acum a devenit favorita pentru a-l înfrunta pe Donald Trump.

Vicepreședinta născută în California, în vârstă de 59 de ani, care a acceptat duminică aprobarea președintelui Biden pentru a fi succesorul său, se confruntă cu sarcina descurajantă de a uni partidul, de a energiza alegătorii, de a-și crea mesajul de campanie și, după aceea, de a-l învinge pe Trump. Totul în decurs de patru luni.

Trebuie să convingă un partid sceptic că ea, înlocuitoarea de ultimă oră, este cea mai bună persoană pentru a conduce țara.

Este o sarcina fără precedent, nu în ultimul rând pentru că perioada ei de vicepreședinte nu a fost una ușoară.

Cândva un procuror formidabil, ea a fost brusc în imposibilitatea de a răspunde la interviuri: la prima ei călătorie în străinătate, în Guatemala, a fost întrebată de ce, în calitate de responsabil de frontieră al lui Biden, însărcinata cu oprirea a milioane de migranți fără acte care trec în Statele Unite din Mexic, ea nu a vizitat încă unele dintre zonele de graniță afectate de criză.

Nu am fost în Europa. Și vreau să spun, nu înțeleg ideea pe care o spui”, a răspuns ea, ducând la un torent de critici.

Remarcile ei uneori dezordonate – „Este timpul să facem ceea ce am făcut și acel moment este în fiecare zi” – au dat naștere unei industrie de meme online și sunt un cadou pentru spectacolele de comedie . Cu siguranță va fi ceea ce va reveni campania Trump din când în când, dacă va primi nominalizarea democrată.

Intriga palatului a dominat titlurile despre ea: 13 consilieri seniori și- au părăsit biroul în primele 18 luni de vicepreședinție. Ea a fost descrisă ca fiind dificil de informat și că prezidează o echipă profund nefericită: biroul era „plin de disidență”, au declarat surse pentru Politico în iunie 2021, o persoană din interior care a susținut că este „un mediu abuziv”.

Uneori, ca a doua persoana la comandă a SUA, părea nemiloasa. În iunie anul trecut, un sondaj NBC News a constatat că ea este cea mai nepopulară vicepreședinte pentru primul mandat de la începutul sondajului în 1989.

În ultimele luni, ea pare să fi găsit mai multa popularitate, devenind principalul apărător al accesului la avort, cu recenzii în mare măsură favorabile.

Dar ratingurile abisale de aprobare – la fel de scăzute ca cele ale lui Biden, la aproximativ 38 la sută – trebuie să fi fost un șoc pentru procurorul și senatorul de odinioară, care a devenit prima femeie vicepreședinte a SUA. Ea este, de asemenea, prima persoană de culoare care ocupă funcția.
Chiar și când era copil, a spus ea pentru The New York Times, a avut „noțiunea radicală” că poate face orice și-a propus. „Am crescut când Aretha Franklin îmi spunea că sunt tânără, talentată și neagră”, a spus ea în octombrie. „Nu am crezut niciodată că nu aparțin unui loc și am fost crescuta să cred că aparțin unui loc unde aleg să merg.”

Mama ei, Shyamala Gopalan, un om de știință care a cercetat cancerul de sân, s-a mutat în SUA din India la vârsta de 19 ani. Tatăl ei în vârstă de 85 de ani, Donald Harris, profesor de economie la Universitatea Stanford, s-a mutat în SUA din Jamaica în 1961.
S-au cunoscut ca studenți la Universitatea din California, Berkeley și s-au căsătorit în 1963. Kamala s-a născut în Oakland în anul următor, iar sora ei Maya în Illinois doi ani și jumătate mai târziu. Cuplul a divorțat în 1971 și cele trei femei s-au mutat înapoi în California; Gopalan a murit în 2009, la vârsta de 70 de ani.

Harris a studiat dreptul și a devenit procurorul districtual pentru San Francisco, înainte de a deveni procurorul general al Californiei - cel mai înalt ofițer de drept al statului.
La mijlocul anilor 1990, ea a avut o relație de un an cu Willie Brown, cu 31 de ani mai mare cu ea, care mai târziu a servit ca primar al San Francisco. Era despărțit de soția lui timp de un deceniu, dar era încă căsătorit. În 2003 a devenit procurorul orașului, pe când el era încă primar, ceea ce a dus la acuzații, repetate până în zilele noastre, că ea s-a folosit de aceasta relatie pentru a ajunge sus. De atunci, ea l-a descris drept „un albatros atârnat de gâtul meu”.

Brown, acum în vârstă de 90 de ani, a spus în ianuarie 2019: „Cu siguranță am ajutat-o ​​la prima ei cursă pentru procurorul districtual din San Francisco. Am ajutat, de asemenea, carierele președintelui Camerei Nancy Pelosi, guvernatorului Gavin Newsom, senatorului Dianne Feinstein și o mulțime de alți politicieni.”

Newsom, ca și Harris , îl consideră pe Brown ca mentor. Iar perechea, văzută în trecut ca rivală pentru nominalizarea la președinția democrată, rămâne în relații cordiale, cunoscându-se de zeci de ani.

Harris, în calitate de procuror, a făcut campanie pentru a fi dură cu criminalitatea sau „inteligentă cu criminalitatea”, așa cum a descris-o ea. Ea a scris o carte în 2009 cu același titlu, susținând că părinții ar trebui să fie urmăriți penal pentru copiii care au absentism cronic, poliția ar trebui sărbătorită și ar trebui să se facă în continuare arestări pentru consum redus de droguri și prostituție. Californienii de stânga au ironizat-o drept „polițist”.

Perioada ei ca procuror general al Californiei a coincis cu mandatul fiului cel mare al președintelui, Beau Biden, ca procuror general al Delaware, cei doi devenind prieteni.
Într-o altă carte, The Truths We Hold  ea a scris că Beau – care a murit de cancer la creier în 2015, la vârsta de 46 de ani – a fost „un prieten și un coleg incredibil” care a avut „principiul și curajul” de a lupta împotriva băncilor din Delaware în 2010 în timpul crizei de executare silită.

„Au fost perioade când Beau și cu mine am vorbit în fiecare zi, uneori de mai multe ori pe zi”, a scris ea. „Ne-am sprijinit unul pe celalalt”
Ea a spus că Beau a fost cel care i-a format părerea despre tatăl său. „A vorbit cu atâta dragoste despre tatăl care l-a crescut pe bărbatul care era”, a scris ea.

După ce a fost aleasă în Senatul SUA în noiembrie 2016, ea a impresionat cu martorii în timpul audierilor comisiei, inclusiv a candidaților lui Trump la Curtea Supremă.

Harris a folosit această abilitate de procuror împotriva lui Biden în iunie 2019, când l-a provocat pentru nominalizarea democrată și l-a atacat pe dosarul său în Senat pe probleme rasiale. „A fost o fetiță în California care făcea parte din clasa a doua pentru a-și integra școlile publice și era transportată la școală în fiecare zi”, i-a spus Harris pe scena dezbaterii. „Și fetița aceea am fost eu.”

S-a spus ă Biden, rănit, s-a aplecat spre Pete Buttigieg – rivalul său, acum secretar de transport – și i-a șoptit: „A fost o prostie”.

Până în decembrie 2019, ea a renunțat la cursă. Până în martie, Biden a spus că colegul său candidat va fi o femeie, iar până în august 2020 a anunțat că este Harris, iar disputa de pe scena dezbaterii aparent a fost remediată.

Trecerea ei înapoi sub aripa lui Biden, la doar câteva luni după ce l-a acuzat efectiv că sprijină politicile rasiste, este o altă linie de atac pentru republicani. Ei vor spera să-l folosească pentru a anula atacurile asupra lui JD Vance, candidatul lui Trump, care l-a descris cândva pe fostul președinte drept „Hitlerul Americii”.

Când au fost anunțate rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, Harris nu candida și a încetat să vorbească cu Biden. „Am făcut-o, Joe!” spune ea, într-un moment viral filmat de soțul ei, Doug Emhoff.

Avocatul Doug Emhoff s-a căsătorit cu Harris în 2014, iar ea a devenit mamă vitregă, sau „Momala”, celor doi copii ai săi: Cole, 28 de ani, și Ella, 25. El a devenit primul „primul domn” și primul soț evreu al unui președinte sau vice-preşedinte.

El a renunțat la cabinetul de avocatură pentru a se muta la Washington cu ea și a spus că rolul lui nu este să o consilieze, ci să o susțină. „Uneori este suprarealist când știu că e în camera de situație și voi vedea ceva la știri, de genul „Hmm, mă întreb ce se întâmplă?””, a spus el. „Și atunci când nu este clasificat, ar putea fi: „Hei, asta ar putea fi ceea ce se întâmpla!”

Jill Biden, care a fost anterior „a doua doamnă” în timpul administrației Obama, a lăudat-o. „Cred că îi plac oamenii, îi place să aibă de-a face cu oamenii, se conectează cu oamenii și cred că asta este foarte important”, a spus ea.

Dar prima doamnă nu a fost niciodată aproape de Harris: într-adevăr, unii susțin că i-a ținut ranchiuna lui Harris de la fatidica ciocnire din dezbatere.

Harris este acuzată că nu a reușit să articuleze o viziune pentru țară: mulți observă că, în calitate de procuror, spre deosebire de guvernator sau senator, ea nu trebuia să o facă.

Cu toate acestea, de la dezbaterea dezastruoasă din 27 iunie și de la frenezia solicitărilor pentru ca Biden să demisioneze, Harris și-a văzut popularitatea crescând. Un sondaj Economist-YouGov din 13-16 iulie a constatat că 79% dintre democrați ar sprijini-o pe Harris ca nominalizat, dacă Biden ar alege să se retragă.

Dar detaliile sunt îngrijorătoare. Pe 16 iulie, un sondaj din șapte state cheie – Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia – a constatat că Harris nu era nici măcar unul dintre primii patru democrați favorizați să preia de la Biden.

Alegătorii din aceste șapte state i-au preferat pe Mark Kelly, un senator Arizona, Wes Moore, guvernatorul Maryland, Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvania, sau pe Gretchen Whitmer, guvernatorul Michigan care, duminică, părea să se excludă din cursă.

Se pare din ce în ce mai probabil că Harris va fi doar a doua femeie care va fi nominalizată de unul dintre cele două partide principale ale Americii. Ultima, Hillary Clinton, l-a învins pe Trump la votul popular, dar a pierdut în foarte importantul colegiu electoral. Începând de duminică, Harris are 106 zile pentru a întoarce situația.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră