Cinci țări cer Curții Penale Internaționale să investigheze situația din teritoriile palestiniene

18 Noi 2023
Cinci țări cer Curții Penale Internaționale să investigheze situația din teritoriile palestiniene

Cinci țări au depus o sesizare la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a investiga dacă crimele ar fi putut fi comise în teritoriile palestiniene, a declarat procurorul ICC Karim Khan, scrie CNN.

Africa de Sud, Bangladesh, Bolivia, Comore și Djibouti au transmis sesizarea situației din regiune, a spus Khan.

„În conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, un stat parte poate sesiza procurorului o situație în care una sau mai multe infracțiuni din competența Curții par să fi fost comise, solicitând procurorului să investigheze situația în scopul de a determina dacă una sau mai multe persoane anume ar trebui să fie acuzate de comiterea unor astfel de crime”, a spus Khan într-un comunicat.

El a menționat că biroul său desfășoară deja o anchetă privind situația din teritoriile palestiniene – care a început la 3 martie 2021 – cu privire la posibile crime care ar fi putut fi comise din iunie 2014 în Gaza și Cisiordania.

„Este în desfășurare și se extinde până la escaladarea ostilităților și a violenței de la atacurile care au avut loc la 7 octombrie 2023”, a spus Khan. „În conformitate cu Statutul de la Roma, Biroul meu are jurisdicție asupra crimelor comise pe teritoriul unui stat parte și cu privire la resortisanții statelor părți.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră