În ciuda avertismentelor chineze, președintele Tsai Ing-wen, un inamic al Chinei pentru că provine dintr-un partid pentru independență, l-a întâlnit miercuri, lângă Los Angeles, pe Kevin McCarthy, a treia figură a statului american, scrie Le Soir.
China a trimis joi nave de război în apele din jurul Taiwanului, potrivit Forțelor de Apărare din Taiwan, Beijingul promițând un răspuns „ferm” la discuțiile dintre liderul insulei și președintele Camerei Reprezentanților SUA.
În ciuda avertismentelor chineze, președintele Tsai Ing-wen, un inamic al Chinei pentru că provine dintr-un partid pentru independență, l-a întâlnit miercuri, lângă Los Angeles, pe Kevin McCarthy, a treia figură a statului american.
Cu toate acestea, Beijingul a amenințat întotdeauna cu un răspuns în cazul în care un astfel de interviu ar avea loc și a desfășurat un portavion în apropiere de Taiwan cu câteva ore înainte de întâlnire.
„Statele Unite și Taiwan au conspirat” pentru „întărirea relațiilor lor”, ceea ce „subminează serios” suveranitatea chineză și „trimite un semnal greșit de sprijin pentru separatiștii taiwanezi”, a deplâns Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de afaceri externe.
„China va lua măsuri ferme și viguroase pentru a-și apăra cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a spus ea joi.
Încă trei nave de război au fost detectate joi la ora 6 a.m. în apele dintre China continentală și insulă, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan. Un elicopter antisubmarin a trecut și prin Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Taiwan (Adiz), potrivit ministerului. Și China a desfășurat nave de pază de coastă pentru patrule excepționale împotriva cărora Taipei a protestat.
Taiwanul dorește „prevenirea interferenței chineze” în apele sale teritoriale, a declarat joi Tsai Ing-wen, înainte de a părăsi Statele Unite. „În timp ce sunt plecat din țară, echipa noastră de securitate națională monitorizează îndeaproape situația. Ceea ce am făcut este să ne asigurăm că navele noastre pot naviga în siguranță pe mare și să prevenim interferența chineză în apele noastre teritoriale”, a spus președintele taiwanez.
Beijingul trebuie să aleagă calea „diplomației” și nu cea a „presiunii” asupra Taiwanului, a îndemnat, la rândul său, joi purtătorul de cuvânt al diplomației americane. „Continuăm să îndemnăm Beijingul să înceteze presiunile militare, diplomatice și economice asupra Taiwanului și să aleagă în schimb să exercite o diplomație constructivă”, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Guvernul comunist cu sediul la Beijing consideră insula una dintre provinciile sale de luat înapoi, favorizând „reunificarea pașnică”, dar fără a exclude folosirea forței.