China avertizează SUA despre un risc de conflict dacă Washingtonul nu își schimbă politica cu privire la Ucraina si Taiwan

07 Mar 2023
China avertizează SUA despre un risc de conflict dacă Washingtonul nu își schimbă politica cu privire la Ucraina si Taiwan

Guvernul chinez a dat marți (7 martie) vina pe Statele Unite pentru tensiunile tot mai mari dintre cele două mari puteri economice ale lumii, avertizând asupra unui risc de „conflict și confruntare” dacă Washingtonul nu schimbă traiectoria în care este angajat, scrie Le Monde

Adresându-se reporterilor la Beijing, în marja sesiunii plenare anuale a parlamentului, ministrul chinez de externe a mai spus că o „mână invizibilă” părea să alimenteze conflictul din Ucraina. Washingtonul s-a angajat mai degrabă în represiunea și limitarea Chinei decât în ​​competiție, a spus Qin Gang.

Este un „pariu riscant” a cărui miză sunt interesele fundamentale ale populațiilor chineze și americane, chiar și viitorul umanității, a adăugat el.

Încordate de ani de zile, în special cu privire la Taiwan, comerț și drepturile omului, tensiunile dintre China și Statele Unite au fost alimentate de războiul din Ucraina și de controversele legate de un balon chinez care a zburat deasupra teritoriului american. Washingtonul a doborât dispozitivul pe care l-a prezentat ca un balon spion luna trecută, ceea ce Beijingul a negat. Gestionarea de către Statele Unite a acestei „afaceri cu balon” a creat o criză diplomatică care ar fi putut fi evitată, a spus Qin Gang.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful diplomației chineze a declarat, de asemenea, că o „mână invizibilă” folosește criza din Ucraina pentru „servirea unei anumite agende geopolitice”. „Conflictul, sancțiunile și presiunea nu vor rezolva problema (...) ”, a spus Qin Gang, făcând apel la dialog.

„Procesul de negocieri de pace trebuie să înceapă cât mai curând posibil, iar preocupările legitime de securitate ale tuturor părților trebuie respectate”, a continuat el.

Comentariile vin pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China și Uniunea Europeană, care a spus că se îndoiește de sinceritatea Beijingului în disponibilitatea de a media conflictul deoarece refuză să descrie ofensiva din Ucraina drept o agresiune a Rusiei.

Ca răspuns la acuzațiile SUA, Qin Gang a mai spus că China nu a furnizat arme niciunei dintre părțile la conflictul din Ucraina. Washingtonul a avertizat cu privire la „consecințele nespecificate” dacă Beijingul decide să ajute Moscova din punct de vedere militar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră