China a înconjurat Taiwanul pentru a-și testa capacitatea de a „prelua puterea” acolo

24 Mai 2024
China a înconjurat Taiwanul pentru a-și testa capacitatea de a „prelua puterea” acolo

ONU a cerut tuturor părților „să se abțină de la orice acțiune care ar putea escalada tensiunile”, iar la Washington, un înalt oficial a spus că Statele Unite „monitorizează foarte îndeaproape” situația și a cerut Chinei "reținere”, scrie Le Figaro

China a declarat vineri, 24 mai, că manevrele în desfășurare care înconjoară Taiwanul au fost menite să-și testeze capacitatea militară de a „prelua puterea” în insula autonomă, la câteva zile după inaugurarea noului președinte. Aceste manevre, numite „Joint Sword-2024A” , vin după depunerea jurământului de luni a lui Lai Ching-te, al cărui discurs de inaugurare a fost perceput de China ca o „admitere a independenței Taiwanului” .

Începute joi dimineață, acestea implică armata, marina, aviația și unitatea de rachete. Acestea urmează să dureze până vineri inclusiv, dar analiştii avertizează că ar putea fi prelungite sau reînnoite în curând. Scopul lor este de a verifica „capacitatea de a prelua puterea și de a efectua lovituri comune, precum și de a prelua controlul asupra teritoriilor cheie ”, a declarat vineri Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al armatei. Joi, nave și avioane militare au înconjurat Taiwan, Beijingul afirmând că exercițiile au constituit „pedeapsă severă” împotriva „separațiștilor” insulei , care se vor termina „în sânge” .

Patru nave chineze de pază de coastă au intrat vineri în „apele interzise” a două insule taiwaneze, cu sprijinul altor două nave din apropiere, a declarat Taipei în a doua zi a manevrelor Beijingului în jurul Taiwanului. „Este a opta oară în această lună când navele chineze de pază de coastă navighează în ape interzise”, a spus paza de coastă din Taiwan, adăugând că aceste nave au plecat în jurul orei 9:00 a.m., ora locală (01:00 GMT). „Îndemnăm China să-și exercite reținerea și să înceteze imediat comportamentul său irațional ”, au spus aceștia.

Washingtonul spune că monitorizează „foarte atent”

Taiwan „va apăra valorile libertății și democrației”, a reacționat joi Lai Ching-te, descris de Beijing drept un „separatist periculos” pentru declarațiile sale trecute în favoarea independenței Taiwanului, chiar dacă de atunci și-a moderat discursul. . „Voi sta în prima linie cu frații și surorile noștri din armată pentru a apăra împreună securitatea națională ”, a adăugat el.

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale , pe care încă nu a reușit să o reunească cu teritoriul său de la sfârșitul războiului civil și venirea la putere a comuniștilor în 1949. De câțiva ani, Beijingul și-a intensificat amenințările și politicile politice, presiunea economică și militară asupra Taiwanului.

ONU a cerut tuturor părților „să se abțină de la orice acțiune care ar putea escalada tensiunile”, iar la Washington, un înalt oficial care a cerut anonimatul a declarat că Statele Unite „monitorizează foarte îndeaproape” situația și a cerut Chinei să „se rețină” . Republica Populară Chineză declară că favorizează reunificarea „pașnică” cu teritoriul insular de 23 de milioane de locuitori, dar nu exclude utilizarea forței.

Alte stiri din Externe

Ultima oră