China a desfășurat 71 de avioane de luptă în jurul Taiwanului în weekendul de Crăciun

26 Dec 2022
China a desfășurat 71 de avioane de luptă în jurul Taiwanului în weekendul de Crăciun

Beijingul susține că a desfășurat exerciții militare ca răspuns la „provocările” și „coluziunea” dintre Statele Unite și autoritățile insulei, scrie Le Figaro.

China a desfășurat 71 de avioane de luptă, inclusiv 60 de avioane de vânatoare, în timpul manevrelor militare din acest weekend în jurul Taiwanului, a anunțat luni (26 decembrie) Ministerul Apărării din Taipei. Beijingul a declarat că a desfășurat exerciții militare duminică în apropierea Taiwanului, despre care susține că sunt un răspuns la „provocările” și „coluziunea” dintre Statele Unite și autoritățile de pe insulă.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Taiwanul a spus că la exerciții au participat 60 de avioane de luptă, inclusiv șase SU-30, printre cele mai avansate avioane din China. În actualizarea sa zilnică, Ministerul Apărării indică în continuare că 47 dintre aceste avioane au intrat în zona de apărare aeriană a insulei autonome democratice, ceea ce constituie a treia cea mai mare incursiune zilnică înregistrată, potrivit bazei de date AFP.

Beijingul are o viziune vagă asupra apropierii de Statele Unite

China consideră Taiwan, cu o populație de 24 de milioane de locuitori, ca una dintre provinciile sale pe care încă nu a reunit-o cu succes cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949. Ea vede cu nemulțumire apropierea în ultimii ani între autoritățile taiwaneze și Statele Unite, care de câteva decenii au oferit insulei sprijin militar împotriva Beijingului.

Beijingul nu a precizat numărul de dispozitive mobilizate pentru exercițiile de duminică și nici locația exactă a acestor manevre. Datele Ministerului Apărării din Taiwan indică faptul că majoritatea incursiunilor au avut loc în vârful de sud-vest al Zonei de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ). Unele au trecut, de asemenea, „linia mediană” care trece de-a lungul strâmtorii Taiwan.

Multe națiuni mențin ADIZ, inclusiv Statele Unite, Canada, Coreea de Sud, Japonia și China. Aceste zone nu sunt identice cu spațiul aerian al unei țări, dar cuprind o zonă mult mai mare, concepută pentru a oferi țării mai mult timp pentru a identifica o aeronavă potențial ostilă și a răspunde la o intruziune. ADIZ din Taiwan include o parte din China și chiar include o parte din continent.

Alte stiri din Externe

Ultima oră