Printre proiectele sale majore de reformă, Donald Trump vrea să restaureze primul amendament la Constituția Statelor Unite. Donald Trump cere moartea a ceea ce el numește cartelul de cenzură, o inteligență artificială care orchestrează circulația ideilor și face invizibile anumite conținuturi, spune expertul in securitate cibernetica Fabrice Epelboin pentru Atlantico
Fabrice Epelboin este profesor la Sciences Politiques Paris și co-fondator al Yogosha, un startup aflat la intersecția securității computerelor și a economiei colaborative.
- Atlantico: Cum ar putea 2025 să schimbe radical imaginea pe care o are publicul larg despre IA? Ar putea izbucnirea unui viitor scandal pentru Google sau cu privire la utilizarea inteligenței artificiale să fie în centrul tensiunilor dintre Donald Trump, Elon Musk, Mark Zuckerberg și mulți lideri politici europeni?
Fabrice Epelboin: Aceasta va fi, fără îndoială, una dintre consecințele alegerii lui Donald Trump. Printre proiectele majore de reformă ale lui Donald Truump se numără și dorința de a restabili Primul Amendament al Constituției Statelor Unite. Donald Trump susține, de asemenea, "uciderea" a ceea ce el numește "cartelul de cenzură".
În spatele acestui termen se află multe discursuri și argumente destul de complex de disecat, pentru că vin din anturajul lui Trump și al celor care îl însoțesc la putere, și acestia nu sunt cei mai academici, ca să spunem cu amabilitate. Aceste personalități sunt destul de speciale, nu se exprimă în presă, care în orice caz publică doar lucrări incriminatoare împotriva lor, așa că trebuie să le înțelegem gândurile prin celebrele podcasturi care au căpătat atâta importanță în campanie, sau în cărțile lor. pentru cei care au publicat unele.
Totuși, dacă e să-i credem, în centrul cenzurii pe care Trump a promis că o va demonta, se află inteligența artificială. Acest IA funcționează de câțiva ani și orchestrează circulația ideilor, făcând invizibile anumite conținuturi și anumite conturi și evidențiind altele.
Toate acestea, conform anturajului lui Trump, au dus la manipularea opiniei publice pe scară foarte mare în multe țări, și asta de ceva mai puțin de zece ani. Ei susțin că această abordare „Big Brother” a cenzurii afectează atât YouTube, cât și Facebook, Instagram și Google. Singura excepție este Twitter, care s-a desprins de acest mod de a face cenzură atunci când a fost cumpărat de Elon Musk, precum și, bineînțeles, TikTok-ul chinez.
Aceste revelații, dacă toate acestea ar fi adevărate, ar fi demonstrația că Occidentul a intrat pe deplin într-o eră Big Brother, care în acest caz ar lua forma unei AI care ne-ar fi manipulat de ani de zile. Un Skynet al războiului cognitiv, bomba H a ceea ce armata numește război hibrid.
O astfel de revelație ar putea schimba radical relația pe care toată lumea o are cu IA.
- Cum funcționează aceasta IA, care ar cenzura conținutul pe scară largă pe rețelele sociale?
Acest tip de instrument funcționează cu o altă generație de inteligență artificială decât ChatGPT, care a făcut IA populară. Aceasta se bazează pe modele IA numite procesare a limbajului natural, care va colecta cantități uriașe de informații oriunde oamenii lasă urme pe internet și care vor putea evalua sentimentele unui conținut sau unui cont, să detecteze ideologii, să identifice narațiuni specifice și să detecteze ceea ce considera a fi dezinformare.
Toate acestea pot fi apoi folosite în scopuri foarte specifice, cum ar fi reducerea vizibilității și viralității a tot ceea ce nu se potrivește celor care operează acest AI.
Fie că este o organizație teroristă sau un partid politic, este suficient să antrenezi o astfel de IA pe un anumit corpus de semnificații pentru a-l „înțelege” și a interveni în moderarea spațiilor sociale pentru a contracara o ideologie sau un curent politic. IA înțelege cum se fac schimburi de idei între oameni, care sunt oamenii importanți în acest releu de idei, iar acest lucru face evident posibilă înăbușirea răspândirii unor idei sau promovarea altora.
Acestea fiind spuse, toate acestea ar merita să facă obiectul unor investigații aprofundate, chiar dacă declarațiile unora din preajma lui Trump, cum ar fi Mike Benz sau Kash Patel, sunt coerente, iar ceea ce descriu ei este complet realist din punct de vedere tehnic, totul rămâne de dovedit.
- De unde ar proveni acest AI care cenzurează și face informațiile invizibile pe rețelele sociale?
Acest Big Brother IA a fost dezvoltat de DARPA [Defense Advanced Research Projects Agency], o agenție americană extrem de bine finanțată care finanțează proiecte tehnologice legate de apărare. Se crede că a fost dezvoltat în jurul anilor 2013-2014, într-o perioadă în care amenințarea identificată era Statul Islamic și controlul acestuia asupra rețelelor sociale, în special pentru a le propaga ideile și a recruta noi membri. În acest context, ar fi început să fie pusă în aplicare o IA menită să cenzureze și să manipuleze opinia publică.
Dar în 2016, după Brexit și sosirea lui Trump la putere, această inteligență artificială a fost aparent „reconfigurată” pentru a lupta împotriva populismului și a răspândirii acestuia în opinia publică. Nu ar fi nu ar fi prima dată cândtehnici de contrainsurgență din doctrinele militare s-ar aplica societății civile, pentru a combate fenomenul populist.
- Ce rol ar fi putut juca Google în toate acestea?
Google este intrinsec legat de aparatul de stat american. Proiectele de cercetare ale fondatorilor Larry Page și Sergei Brin, în timp ce se aflau la Stanford, au fost deja finanțate de DARPA. Google a fost finanțat inițial de In-q-tel, fondul de investiții al CIA. Fără să ne adâncim măcar în istoria incredibilă a Google Maps, să spunem doar că există o relație foarte strânsă între statul american și Google, și în special între Google, Pentagon și Departamentul de Stat [afaceri externe].
În ceea ce privește IA, Jared Cohen, care a fost anterior la Departamentul de Stat sub administrația Obama, s-a mutat la Google și, începând din 2016, ar fi preluat de la DARPA în dezvoltarea acestui „Big Brother” IA pentru a-l reconfigura pentru a combate populismul atât pe pământ american în timp ce Donald Trump era președinte ales și în funcție, cât și la nivel internațional.
Echipa lui Donald Trump a promis că va fi transparentă cu privire la întreaga poveste.
- Este Europa afectată și de această cenzură a IA?
Europa, din punctul de vedere al „infrastructurii” opiniei publice online, nu există, ea ar fi în universul panoptic descris de anturajul lui Trump, supusă, ca și restul lumii, IA-ului Big Brother care guvernează conținutul care ne este destinat. Dacă Statele Unite vor să suprime o idee sau să promoveze altele în opinia publică online din Europa, nu vor cere acordul UE.
Dar în absența suveranității, țările europene au reușit să adauge propria cenzură locală la cenzura AI, acesta este scopul DSA, care dă fiecărei țări dreptul de a-și suprapune propria cenzură asupra cenzurii americane, de exemplu autoritățile de reglementare care, la rândul lor, încredințează „moderatorilor de încredere” rolul de a… acționa ca șerifi ai libertății de exprimare, ca să spunem așa.
Fiecare țară din Europa va avea propriul său spațiu de manevră în materie de cenzură, pe lângă cel impus de Statele Unite.
Pareil que le tweet précédent.
— On m'appelle 404 (@Red_Pill_Report) January 10, 2025
Si vous avez manqué ça vous devez impérativement visionner !
Fabrice Epelboin tire à boulets rouges sur Les démocrates, la censure, le FBI, l'UE castratrice.
Le plateau en apoplexie non dissimulée pic.twitter.com/mqWSLfWFMR
Bon. Au moins les fact checkeurs ne m'accusent pas de raconter des fakes news. Par contre ils ne comprennent pas pourquoi on me laisse parler dans une chaine du service public. pic.twitter.com/1x3oAAnmQe
— Fabrice Epelboin (@epelboin) January 11, 2025