Centriștii din Parlamentul UE vor sa blocheze grupul lui Orban de la ocuparea posturilor de vârf

10 Iul 2024
Centriștii din Parlamentul UE vor sa blocheze grupul lui Orban de la ocuparea posturilor de vârf

 Jordan Bardella sare de la un cordon sanitar la altul. Parlamentul European care încearca să oprească noul grup Patrioții Europei să prezideze două comisii parlamentare. „Suntem aici într-un fel de templu al democrației, iar cei care ne dau lecții în permanență pun împotriva noastră o regulă care este total antidemocratică... este total inacceptabil”, spune uneuroparlamentar francez de la Rassemblement National, scrie Politico

După ce și-a văzut partidul Rassemblement National de extremă-dreapta blocat de la putere în Franța, Bardella are acum de a face cu rivalii din Parlamentul European care încearca să oprească noul sau grup Patrioții Europei să prezideze două comisii parlamentare.  

Când grupurile din Parlament s-au reunit luni seară pentru a decide cine va prezida comisiile puternice, Patrioții au ales să conducă comisiile de transport și cultură . Dar când acele comitete se întâlnesc pentru prima dată pe 23 iulie pentru a-și alege oficial conducerea, se așteaptă ca alte grupuri să prezinte candidați pentru a-i bloca pe Patrioți. 

„Mă aştept ca forţele democratice din Parlament să se asigure că noul grup prietenos cu Rusia nu are voie să participe la formarea Parlamentului European”, a declarat Katarina Barley, europarlamentar social-democrat german. „Firewall-ul contra extremei drepte trebuie să rămână ferm. Nicio poziție oficială, cum ar fi președinții de comisii, nu poate reveni membrilor acestui grup”, a spus ea într-o declarație pentru Politico.

Același lucru s-a întâmplat în urmă cu cinci ani, când grupurile centriste au impus un cordon sanitar predecesorului Patrioților, grupul Identity & Democracy, zădărnicind planurile acelui grup de a conduce comitetele pentru agricultură și afaceri juridice. Firewall-ul s-a extins la posturi de vicepreședinte data trecută.

Vorbind înainte de încheierea acordului, Jean-Paul Garraud, un senior europarlamentar la Rassemblement National, a declarat: „Suntem aici într-un fel de templu al democrației, iar cei care ne dau lecții în permanență pun împotriva noastră o regulă care este total antidemocratică... este total inacceptabil.”

„Odată cu evoluția peisajului politic, mi se pare foarte dificil să ne impunem astăzi această funcționare foarte nedemocratică”, a spus el, adăugând că Patrioții reprezintă milioane de alegători UE. Grupul poate fi nou, dar este al treilea ca mărime din Parlament și are 84 de europarlamentari din partide din 12 țări.  

Lupte pentru libertățile civile

Acordul de luni seara a ridicat perspectiva ca conservatorii și reformiștii europeni de extremă dreapta — casa Fraților Italiei ai Giorgiei Meloni și Law & Justice din Polonia — să prezideze comitetul pentru libertăți civile (LIBE), care se ocupă de subiecte sensibile precum statul de drept și migrație. 

Asta i-a speriat pe europarlamentarii din stânga. 

Europarlamentarul liberal german Moritz Körner a spus: „Deputații lui Meloni și [liderul PiS, Jarosław] Kaczyński, nu sunt apți să protejeze drepturile fundamentale și statul de drept, nu sunt persoanele potrivite pentru a prezida comisia LIBE”.

Marți, cel mai mare grup din Parlament – ​​Partidul Popular European conservator – a încheiat un acord informal cu ECR în baza căruia vor schimba controlul asupra a două dintre comisiile care le sunt alocate în pachetul mai larg. Conform acordului, ECR ar prelua controlul asupra comitetului pentru agricultură, iar PPE va prezida comisia pentru libertăți civile.

„A existat destul de multă nemulțumire în rândul colegilor cu privire la un președinte al ECR în comisia pentru libertăți civile”, a spus un europarlamentar PPE, căruia i-a fost acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre discuțiile interne. 

Cu toate acestea, înțelegerea PPE cu ECR a înfuriat grupul liberal Renew (acum a cincea grupare ca mărime a Parlamentului). 

„Renew este revoltat să vadă că PPE preferă să facă afaceri murdare în loc să se țină de liniile noastre comune”, a spus un oficial Renew.

Oficialul a spus că grupul ar putea chiar să-și retragă sprijinul pentru Ursula von der Leyen din PPE ca următor președinte al Comisiei și pentru Roberta Metsola ca președinte al Parlamentului European, datorită acordului. 

La o întâlnire pe care Metsola a avut-o marți cu grupul Renew, europarlamentarii liberali și-au condiționat sprijinul pentru continuarea ei ca președintă a Parlamentului de ca Renew să obțină comisia LIBE pentru ei înșiși.

„Ne-am aștepta ca PPE să spună NU ECR în loc să îi servească”, a scris oficialul Renew într-un mesaj.

Cine vrea ce?

În conformitate cu acordul încheiat luni, PPE a primit prima alegere de comisii pe care să o prezide și a ales-o pe cea care se ocupă de industrie, cercetare și energie, care urmează să joace un rol important în următoarea legislatură. Tratează mai mult cu o strategie industrială. 

De asemenea, a cerut comisia de afaceri externe și cele care se referă la pescuit, control bugetar, afaceri constituționale și sănătate. 

Prima alegere a grupului Socialiștilor și Democraților a fost comisia de mediu, care este condusă de Renew din 2019. S&D a ales, de asemenea, comisii pentru afaceri economice și monetare, comerț, dezvoltare regională și drepturile femeilor și egalitatea de gen.

ECR a revendicat comisia de buget, pe care o conduce în prezent europarlamentarul flamand Johan Van Overtveldt, precum și comisia pentru petiții. 

Verzii vor să păstreze comitetul pentru piața internă pe care îl conduce în prezent europarlamentarul lor german Anna Cavazinni și, de asemenea, vor să preia controlul asupra subcomisiei pentru drepturile omului, condusă în prezent de S&D. Conform acordului provizoriu, Verzii nu au vicepreședinți ai comisiei de mediu. 

Stânga va prelua subcomisia pentru probleme fiscale și comisia pentru ocuparea forței de muncă. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră