Cel mai puternic paşaport din lume este cel din...

30 Oct 2017 | scris de Istvan Deak
Cel mai puternic paşaport din lume este cel din...

Schimbare de la un an la altul! Pentru a vizita țări din afara Uniunii Europene nu este suficient buletinul, ci ai nevoie de un pașaport valid.

Chiar și așa, nici această condiție nu îți asigură accesul, fiindcă majoritatea țărilor de pe mapamond solicită și o viză de intrare. Asta înseamnă de cele mai multe ori timp, bani, nervi, cozi și alergat.

De aceea, valoarea unui pașaport se contabilizează în funcție de numărul de țări în care îți permite intrarea fără să ai nevoie de o viză.

Pașaportul Republicii Singapore a fost catalogat drept "cel mai puternic" din lume, potrivit indexului global al pașapoartelor, Global Passport Index, care evaluează gradul de libertate al cetățenilor anumitor țări și care a fost publicat de firma de consultanță globală Arton Capital.

Pașaportul din Singapore s-a aflat în fruntea listei (159 de țări fără vize), depășind pașaportul german (158) și pașaportul suedez (ai cărui titulari pot vizita 157 de țări).

Lista este de obicei dominată de pașapoarte europene, cu Germania deținând poziția de top în ultimii doi ani. România se clasează de data aceasta pe locul 15.

Alte țări asiatice care au ajuns în top 20 sunt Coreea de Sud (pașaport fără vize pentru 157 de țări), Japonia (156) și Malaezia (154).

În schimb, pașaportul SUA a înregistrat o scădere în clasament de la învestirea președintelui Donald Trump, în urma deciziilor luate de Turcia și Republica Centrafricană de a revoca intrarea fără vize pentru titularii de pașaport american.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră