Cea mai mare bătălie cu tancuri a războiului a avut loc la Vuhledar, spun ucrainenii

02 Mar 2023
Cea mai mare bătălie cu tancuri a războiului a avut loc la Vuhledar, spun ucrainenii

O luptă de trei săptămâni în orașul Vuhledar din sudul Ucrainei a produs ceea ce oficialii ucraineni spun că a fost cea mai mare bătălie cu tancuri din războiul de până acum și un eșec usturator pentru ruși, scrie New York Times.

Înainte de a merge la luptă cu mașina lor de război murdară de noroi, un tanc T-64, echipajul ucrainean de trei oameni îndeplinește un ritual.

Comandantul, Dmytro Hrebenok, recită Rugăciunea Domnului. Apoi, bărbații se plimbă în jurul tancului, mângâindu-i armura verde groasă.

„Spunem: „Te rog, nu ne dezamăgi în luptă”, a spus sergentul Artyom Knignitsky, mecanicul. „‘Adu-ne și scoate-ne afară’”

Respectul pentru tancul lor este de înțeles. Poate că nicio armă nu simbolizează violența feroce a războiului mai mult decât tancul de luptă principal. Tancurile au planat peste conflictul din Ucraina în ultimele luni – militar și diplomatic – în timp ce ambele părți se pregăteau pentru ofensive. Rusia a scos rezerve de tancuri din depozitele din perioada Războiului Rece, iar Ucraina a îndemnat guvernele occidentale să furnizeze tancuri americane Abrams și germane Leopard 2.

Tancurile occidentale sofisticate sunt așteptate pe câmpul de luptă în următoarele câteva luni. Noul tanc rus a apărut mai devreme - și în prima sa desfășurare pe scară largă a fost decimată.

O bătălie de trei săptămâni pe o câmpie din apropierea orașului minier de cărbune Vuhledar din sudul Ucrainei a produs ceea ce oficialii ucraineni spun că a fost cea mai mare bătălie cu tancuri din războiul de până acum și un revers usturator pentru ruși.

În bătălia prelungită, ambele părți au trimis tancuri în luptă, bubuind peste drumuri de pământ și manevrând în jurul liniilor de copaci, cu rușii împingând înainte în coloane, iar ucrainenii manevrând defensiv, trăgând de la distanță sau din ascunzișuri în timp ce coloanele rusești intrau în obiectivul lor.

Când s-a terminat, Rusia nu numai că nu reușise să captureze Vuhledar, dar făcuse aceeași greșeală care a costat Moscova sute de tancuri mai devreme în război: înaintarea coloanelor în ambuscade.

Aruncate în aer de mine, lovite de artilerie sau distruse de rachete antitanc, corpurile carbonizate ale vehiculelor blindate rusești sunt împrăștiate acum pe câmpurile agricole din jurul Vuhledar, potrivit imaginilor de la dronele militare ucrainene. Armata ucraineană a declarat că Rusia a pierdut cel puțin 130 de tancuri și transportoare blindate de trupe în luptă. Această cifră nu a putut fi verificată independent. Ucraina nu dezvăluie câte arme pierde.

„Am studiat drumurile pe care le-au folosit, apoi ne-am ascuns și am așteptat” să tragem în ambuscade, a spus sergentul Knignitsky.

Lipsa de expertiză i-a zăpăcit pe ruși. Multe dintre unitățile lor cele mai de elită fuseseră decimate de la luptele anterioare. Locurile lor erau luate de soldați proaspăt înrolați, neînvățați în tactica Ucrainei de a ține coloane în ambuscadă. Soldații ucraineni au spus că au capturat un medic care fusese realocat să opereze un tanc un indiciu că Rusia nu are comandanți de tancuri experimentați

Armata rusă s-a concentrat și chiar a divinizat războiul cu tancuri de zeci de ani, pentru că s-a remarcat cu victoriile rusești asupra naziștilor în al Doilea Război Mondial. Fabricile din Munții Urali au produs tancuri cu miile. La Vuhledar, până săptămâna trecută, Rusia a pierdut atât de multe tancuri încât și-a schimbat tactica și a recurs doar la atacuri de infanterie, au spus comandanții ucraineni.

Profunzimea înfrângerii Rusiei a fost subliniată de bloggerii militari ruși, care au apărut ca o voce influentă pro-război în țară. Adesea critici la adresa armatei, ei au postat mesaje furioase cu privire la eșecurile atacurilor repetate ale tancurilor, dând vina pe generali pentru tacticile greșite cu o armă rusească atât de celebră.

Gray Zone, un canal Telegram afiliat grupului de mercenari Wagner, a postat luni că „rudele morților sunt aproape înclinate spre crimă și răzbunare de sânge împotriva generalului” responsabil de atacurile de lângă Vuhledar.

Într-un interviu detaliat săptămâna trecută, într-o casă abandonată din apropierea frontului, lt. Vladislav Bayak, comandantul adjunct al Batalionului 1 Mecanizat al Brigăzii 72 al Ucrainei, a descris modul în care soldații ucraineni au fost capabili să provoace pierderi atât de mari în ceea ce comandanții au considerat că este cea mai mare bătălie cu tancuri a războiului de până acum.

Ambuscadele au fost tactica specifică a Ucrainei împotriva coloanelor blindate rusești încă de la începuturile războiului. Lucrând dintr-un buncăr din Vuhledar, locotenentul Bayak a văzut pe un flux video de la o dronă prima coloană de aproximativ 15 tancuri și vehicule blindate de transport de trupe care se apropia .

„Am fost pregătiți”, a spus el. „Știam că se va întâmpla așa ceva.”

Pregătiseră o zonă de ucidere mai departe, de-a lungul unui drum de pământ, în care tancurile se chinuiau. Comandantul nu trebuia decât să dea un ordin prin radio: „La luptă!” — spuse locotenentul Bayak.

Echipele antitanc care se ascundeau în liniile de copaci de-a lungul câmpurilor și înarmate cu  rachete javelin americane ghidate în infraroșu și rachete ucrainene Stugna-P ghidate cu laser, și-au încărcat armele. Mai departe, bateriile de artilerie erau gata. Drumul de pământ fusese lăsat liber de mine, în timp ce câmpurile din jur erau însămânțate cu ele, astfel încât să-i ademenească pe ruși să avanseze, împiedicând tancurile să se întoarcă odată ce capcana a fost închisă.

Coloana de tancuri devine cea mai vulnerabilă, a spus locotenentul Bayak, după ce începe împușcăturile și șoferii intră în panică și încearcă să se întoarcă - conducând pe marginea drumului încărcată de mine. Vehiculele aruncate în aer acționează apoi ca impedimente, încetinind sau blocând coloana. În acel moment, artileria ucraineană deschide focul, aruncând în aer mai multe tancuri și ucigând soldații care ies din mașinile dezactivate. Urmează o scenă de haos și explozii, a spus locotenentul.

Comandanții ruși au trimis coloane blindate înainte din lipsă de alte opțiuni împotriva pozițiilor bine fortificate ale Ucrainei, oricât de costisitoare ar fi tactica, a spus el.

Ucrainenii au tras și cu obuziere americane M777 și franceze Caesar, precum și cu alte arme furnizate de Occident, cum ar fi Javelin.

Echipajul tancului ucrainean care s-a rugat înainte de fiecare luptă și-a poreclit tancul The Wanderer (Rătăcitorul), pentru mișcările sale rătăcitoare pe câmpul de luptă. Între misiuni, a rămas ascuns în copaci sub o plasă de camuflaj, lângă un drum transformat într-o panoramă noroioasă de tancuri care treceau, la cinci mile de linia frontului.

În timpul bătăliei pentru Vuhledar, soldatul Hrebenok, comandantul, a primit ordin să înainteze din acel loc în misiuni periculoase, de trei sau patru ori pe zi.

Soldatul Hrebenok, în vârstă de doar 20 de ani, nu avea nicio pregătire oficială în lupta cu tancuri când a început războiul. Dar în primele zile frenetice ale războiului a fost repartizat într-un tanc și de atunci a luptat continuu în ele, învațând lucruri pe parcurs.

Antrenamentul rămâne încă o problemă. Și Ucraina pierde soldați calificați și îi înlocuiește cu recruți verzi. Și mulți membri ai echipajului de tancuri ucraineni sunt antrenați pe tancuri occidentale în țări precum Germania și Marea Britanie.

În ambuscade, echipajul ascunde tancul în raza de acțiune a unui drum pe care ar putea veni tancurile rusești sau transportoarele blindate de trupe. Apoi așteaptă în liniște. În timp ce stau și se pregătesc pentru ambuscadă, trebuie să țină motorul cald, deoarece repornirea lui ar dura prea mult. Mersul în gol ar fi zgomotos. În schimb, ard un mic încălzitor cu kerosen lângă motor.

Odată, în timp ce așteptau, un vehicul blindat rusesc de transport de trupe i-a trecut prin vizor și au tras, dar au ratat de aproape, avariand, dar nu distrugând mașina.

În ultima luptă majoră, în urmă cu o săptămână, a venit ordinul înainte de zori de a pregăti o ambuscadă pentru o coloană de 16 tancuri și vehicule blindate rusești care avansează spre liniile ucrainene. Echipajul și-a spus rugăciunea, și-a mângâiat tancul și a mers înainte.

„Am ascuns tancul într-o linie de copaci și i-am așteptat”, a spus soldatul Hrebenok. „Este întotdeauna înfricoșător, dar trebuie să-i distrugem.”

În acest caz, ei s-au oprit la aproximativ trei mile până la locul ambuscadă, tocmai în afara razei de atac de întoarcere, și au tras în coordonare cu un pilot de dronă care le-a comunicat coordonatele la un radio pentru ținte pe care nu le puteau vedea direct.

„Am distrus o mulțime de echipamente rusești”, a spus el. „Greșeala lor a fost să vină în Ucraina.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră