Cea mai bătrână femeie din Europa: Călugărița André își va sărbători 118-a aniversare cu un pahar de porto și ciocolată

11 Feb 2022
Cea mai bătrână femeie din Europa: Călugărița André își va sărbători 118-a aniversare cu un pahar de porto și ciocolată

Sora André, cunoscută în registrul civil sub numele de Lucile Randon, sărbătorește vineri vârsta de 118 ani în casa ei bătrâni din orașul Toulon în Franța. A supraviețuit Covid anul trecut iar în prezent, este cea mai bătrână femeie din Franța și din Europa.

A cunoscut douăzeci de președinți și zece papi. Vinerea aceasta, la Toulon, înconjurată de familia ei dar și de primarul comunei, sora André își va aniversa 118 ani.

Pentru a sărbători cea mai bătrână femeie în viață din Europa casa de bătrâni Sainte-Catherine Labouré în care locuiește de zece ani pregătește o mică petrecere, fără fast… Și, de data aceasta, fără jurnaliști.

„Ne-a spus că s-a săturat să se forțeze să zâmbească”, spune David Tavella, responsabil de comunicare pentru casa de bătrâni. Ea vrea să aibă o zi de naștere liniștită. „Și nu se pune problema să o contrazicem pe super-centenara pe care o descrie ca fiind ”o femeie cu un caracter foarte puternic, care știe ce vrea și care spune lucrurile foarte sincer. »

În programul zilei de naștere nu va exista un tort uriaș împodobit cu 118 lumânări ci micile plăceri ale surorii André: vin porto și ciocolată. Mici plăceri de care a putut abuza oarecum de când a devenit cel mai în vârsta cetățean al Europei și, mai ales, de când a supraviețuit în mod miraculos Covid-19 anul trecut. Vestea a făcut înconjurul lumii în câteva zile. „Am primit aproape în fiecare zi ciocolată, cărți și pungi pline cu scrisori din toată lumea pentru ea”, spune David Tavella. Timp de o lună, am făcut doar asta: să răspund la mail și să-i descriu fiecare desen care i-a fost trimis. »

Un pahar de vin roșu la fiecare prânz


Această longevitate trezește curiozitatea oamenilor de știință. „Am fost abordați de medici care au vrut să facă studii despre asta”, spune David Tavella. Dar ea nu vrea să participe la asta. Ea nu vrea ca cineva să se intereseze de genealogia ei. Ea își amintește că avea o soră geamănă care a murit foarte tânără...”

Departe de tumultul din jurul ei, sora André continuă să bea un pahar de vin roșu la fiecare prânz și un pahar cu apă minerală în fiecare seară. Și ca femeie evlavioasă, supercentenara pretinde că așteaptă moartea fără teamă. „Spune că s-a săturat de toate, dar are o credință de neclintit și rămâne foarte calmă în legătură cu această problemă”, notează David Tavella. 

La 100 de ani, sora André împingea scaunele cu rotile ale altora


Sora André și-a pierdut într-adevăr vederea și o parte din auz. Mai presus de toate, se află de câțiva ani într-un scaun cu rotile, lucru pe care îl trăiește destul de prost. „În azilul de bătrâni anterior, a împins scaunele altora, chiar și la 100 de ani, se minunează David Tavella. Aici, faptul că trebuie ajutată îi este insuportabil. Ea dorește să rămână demnă în toate circumstanțele. »

 

Sursa: 20minutes

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră