30 de ani de la CATASTROFA NUCLEARĂ de la Cernobîl. Cum a sunat PRIMUL MESAJ care anunţa evacuarea oraşului (VIDEO)

26 Apr 2016 | scris de Veronica Micu
30 de ani de la CATASTROFA NUCLEARĂ de la Cernobîl. Cum a sunat PRIMUL MESAJ care anunţa evacuarea oraşului (VIDEO)

Autoritățile au tărăgănat, inițial, procedurile de evacuare, incercând să minimalizeze problema.

Abia la o zi după explozie, oficialii comunişti decideau evacuarea oraşului Pripiat. După multe ore în care la radio s-a auzit doar muzică clasică, pe 27 aprilie 1986, se făcea primul anunţ despre explozie.

"Atenţie, atenţie! În atenţia cetăţenilor oraşului Pripiat. Consiliul Local vă informează că din cauza accidentului de termocentrala nucleară de la Cernobîl, condiţiile de radioactivitate din Pripiat şi vecinătăţi se deteriorează. Partidul Comunist, oficialii săi şi forţele armate iau măsurile necesare de combatere a acestor efecte. Chiar şi aşa, în ideea de a menţine cetăţenii cât mai în siguranţă şi cât mai sănătoşi, copiii fiind principala prioritate, trebuie să evacuăm temporar cetăţenii în cel mai apropiat oraş, Kiev Oblast. Din aceste motive, începând cu ora 14:00, fiecare bloc de apartamente va avea la dispoziţia lui un autobuz, care va fi supervizat de miliţie şi autorităţile locale. Vă sfătuim să luaţi cu dumneavoastră documentele de identitate, obiecte personale de strictă necesitate şi puţină mâncare. Toate locuinţele vor fi păzite de miliţie, pe durata evacuării. Tovarăşi, înaintea plecării, nu uitaţi să stingeţi lumina, să închideţi aparatura electrică, să opriţi robinetele şi să închideţi ferestrele. Rămâneţi calmi şi păstraţi ordinea în timpul procesului de evacuare temporară".

Evacuarea avea să fie, însă permanentă, Pripiat fiind, în prezent, un oraş fantomă.

Un studiu publicat la New York, în aprilie 2010, scrie că aproape un milion de oameni din mai multe părți ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la centrala nucleară din Cernobîl, din 1986. Conform cărții, până în anul 2005, între 112.000 și 125.000 de persoane din cele 830.000 care au participat la operațiunile de decontaminare și sigilare a reactorului nuclear de la Cernobîl, și-au pierdut viața.

Numărul total al deceselor la scară globală, în perioada 1986-2004, provocate de accidentul de la Cernobîl, este de 985.000. De cealaltă parte, conform datelor publicate de OMS și AIEA, numărul victimelor accidentului de la Cernobâl ar fi de aproximativ 9.000 de morți și 200.000 de persoane bolnave.

Alte stiri din Externe

Ultima oră