Hubert Védrine, fost ministru francez al Afacerilor Externe, a fost invitat la Radio Classique. O escaladare nucleară a Rusiei rămâne puțin probabilă în acest moment, a spus el. El observă, de asemenea, că europenii nu au cărțile în mână pentru a influența evoluția evenimentelor din Ucraina .
Hubert Védrine deplânge organizarea unor referendumuri „false” de anexare în 4 regiuni ale Ucrainei, care legitimează o escaladare treptată și nu „imediată” a conflictului. Totuși, când situația se va stabiliza, va fi necesar să se organizeze referendumuri „sub control internațional în zonele în care s-ar putea revendica autonomia” , o prevedere inclusă în acordurile de la Minsk din 2014, dar „niciodată aplicată de ruși sau ucraineni ”, amintește fostul ministru.
Până în prezent, Occidentul încă nu știe ce îl poate intimida președintele rus Vladimir Putin, continuă Hubert Védrine. A început un război „aberant și crud” la sfârșitul lunii februarie, iar sancțiunile nu au reușit să-l încetinească .
„Capacitatea occidentalilor de a analiza lui Putin este destul de slabă”, spune el. Fostul ministru regretă „maniheismul occidental” în acest război: „de exemplu, presa a vorbit puțin despre faptul că rușii au eliberat soldați ucraineni [ din regimentul Azov pe 21 septembrie]”. În mod similar, nu este cazul să imaginăm o escaladă nucleară a Kremlinului, așa cum o fac din ce în ce mai mulți observatori: dacă șeful statului rus ne reamintește în mod regulat că Rusia este o putere nucleară, „nu are nimic concret până acum” , potrivit lui Hubert Védrine. De exemplu, nu a lovit stocurile de arme din România sau Polonia destinate escaladării.
Statele Unite, China și India pot influența deciziile Rusiei și Ucrainei, dar UE nu are această putere
Europenii nu au cărțile în mână pentru a influența etapele următoare ale conflictului, spune el. În zilele următoare, China și India „și reticența lor din ce în ce mai audibilă” față de războiul lui Vladimir Putin l-ar putea incita pe șeful Kremlinului să dea înapoi, crede el. Apoi, dacă va avea loc un răspuns nuclear, probabil că Joe Biden va fi cel care va lua decizia „ fie că este o lovitură tactică, masivă sau convențională” , chiar dacă „nu a dat impresia că este maximalist”.
În cazul unei victorii pronunțate ucrainene, un rol important va avea și șeful Casei Albe, continuă fostul ministru.„Americanii au echipat, instruit și îndrumat armata ucraineană, care este, de asemenea, remarcabil de combativă”, notează el. Dar, la un moment dat, va reveni Statelor Unite să-i incite pe ucraineni să oprească contraofensiva „în Crimeea sau la granițele Rusiei” . „Revenirea la Acordurile de la Minsk [acordarea autonomiei „temporare” regiunilor Donețk și Lugansk] nu ar fi fezabilă imediat”. În orice caz, încetarea luptelor trebuie să preceadă un posibil proces de renegociere a teritoriilor Ucrainei , susţine el.
Europa continuă să se certe pe acest punct specific: „există un adevărat partid de război” în Polonia, în țările baltice și printre unii dintre englezi, notează Hubert Védrine, pentru care acest război trebuie să fie „echivalentul pentru Rusia al războiului în Afganistan pentru URSS” şi care doresc declinul imediat al ţării. Nu este cazul Franței sau Germaniei. Oricum ar fi, poziția europeană trebuie să-și recapete greutate și consistență.
Hubert Védrine salută viitoarea întâlnire din Republica Cehă extinsă la țările non-europene pe tema războiului, care are meritul de a depăși cadrul tradițional al NATO.