Cântărețul de operă Placido Domingo a fost acuzat din nou de agresiune sexuală

23 Ian 2023
Cântărețul de operă Placido Domingo a fost acuzat din nou de agresiune sexuală

Baritonul se confruntă cu noi acuzații de hărțuire sexuală din partea unei cântărețe spaniol la o emisiune de televiziune difuzată la trei ani după acuzații similare, scrie Le Figaro

Cântăreți, dansatori, muzicieni, profesori de canto și tehnicieni: un total de aproximativ treizeci de persoane s-au declarat, în cadrul unei anchete efectuate în 2020, victime sau martori ai comportamentului inadecvat al lui Placido Domingo pe o perioadă de 30 de ani. În timp ce și-a cerut scuze pentru acțiunile sale, cântărețul de operă nu a recunoscut că a greșit.

Ultima încărcare datează de duminică, 16 ianuarie. Vine de la La Sexta, o cântăreață anonimă de la postul de televiziune spaniol. Apărând ca o figură întunecată, ea a spus că Domingo a cerut să o atingă la un teatru din Spania la începutul anilor 2000. Cu altă ocazie, el a încercat să o sărute, spune ea.

„Unul dintre primele lucruri care vi se spune este să nu intrați în lift singur cu Placido Domingo”, a spus ea. Cântăreața a povestit cum Placido Domingo ar fi cerut să o atingă după o repetiție. „Prima dată când am simțit vreun disconfort a fost în timp ce repetam. Mi-a spus în fața tuturor: „Ascultă, pot să bag mâna într-unul din buzunarele tale frumoase. Purtam pantaloni cu un buzunar brodat la spate”, spune ea.

„Mă dorea stomacul pentru că mă întrebam ce aș putea să-i spun: dacă îi spun nu, vor fi consecințe și dacă îi spun da, nici nu vreau să mă gândesc la asta”. Cântăreața a lămurit că nu l-a denunțat pe Placido Domingo nici șefilor săi, nici autorităților. „Este de neatins. El nu ar trebui să fie, dar eu sunt în umbră”, a adăugat ea.

Anularea spectacolelor sale

Reprezentanții lui Placido Domingo nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Ancheta din 2020 a American Guild of Musical Artists (AGMA) a concluzionat că Domingo s-a comportat inadecvat. La acea vreme, Placido Domingo a spus că respectă decizia femeilor de a vorbi și că îi pare sincer rău pentru durerea pe care le-am provocat-o.

Descoperirile au determinat Spania să anuleze spectacolele programate ale tenorului devenit bariton în teatrele finanțate din fonduri publice. Instituțiile americane, inclusiv Opera Metropolitană din New York și Opera din San Francisco, au anulat, de asemenea, angajamentele programate. Placido Domingo a demisionat din funcția de director general al Operei din Los Angeles, a cărei investigație a constatat că zece acuzații împotriva lui sunt „credibile” .

Niciuna dintre aceste acuzații nu a dat naștere unui proces penal. Într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo în ianuarie 2022, baritonul a negat că ar fi hărțuit pe cineva și a spus că a simțit că a fost condamnat de instanța opiniei publice pentru că nu a vorbit.

Ancheta AGMA a fost parțială, a spus el, și conținea puține fapte concrete. Placido Domingo s-a întors în Spania pentru a participa la un concert de caritate în iunie, după o absență de aproape un an și jumătate, și a cântat în alte țări.

Alte stiri din Externe

Ultima oră