Cancelarul german Olaf Scholz în vizită în China vrea să „dezvolte în continuare” legăturile economice între cele două țări

04 Noi 2022
Cancelarul german Olaf Scholz în vizită în China vrea să „dezvolte în continuare” legăturile economice între cele două țări

Această primă vizită a unui lider al UE și G7 în China de la începutul pandemiei de Covid-19 „întărește” cooperarea cu Germania, a salutat Xi JinpingDar o călătorie văzută cu ochi critic nu doar în Germania, ci și în Franța, Bruxelles și Washington, scrie Le Figaro.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit vineri la Beijing cu omologul său chinez, Xi Jinping. O vizită care ar trebui să permită „ dezvoltarea în continuare ” a cooperării economice între cele două țări, potrivit Germaniei. Un obiectiv împărtășit de liderul asiatic pentru care vizita la Beijing a cancelarului Olaf Scholz „ a consolidat cooperarea practică” cu Germania, potrivit comentariilor transmise de televiziunea publică CCTV.

O călătorie văzută cu ochi critic nu doar în Germania, ci și în Franța, Bruxelles și Washington. Cancelarul nu a ascuns cooperarea necesară, în ciuda „punctelor de vedere diferite”. 

De asemenea, vrem să discutăm despre cum ne putem dezvolta cooperarea (...) pe alte subiecte: schimbările climatice, securitatea alimentară și țările îndatorate”, a adăugat el președintelui chinez, potrivit unui comunicat, sursă guvernamentală germană pentru AFP.

Pe urmele Angelei Merkel

Această vizită în China este prima a unui lider din UE și G7 de la începutul pandemiei. Vine într-un context de neîncredere crescândă a Occidentului față de regimul autoritar chinez. Politica strictă zero Covid a determinat a doua putere economică din lume să-și închidă granițele timp de aproape trei ani.

Îndreptându-se spre Regatul Mijlociu, Olaf Scholz reînnoiește vizitele predecesoarei sale, creștin-democrata Angela Merkel (12 călătorii în 16 ani la putere). El este însoțit de o delegație de industriași, inclusiv de șefii Volkswagen și BASF.

Dacă recunoaște într-o rubrică publicată chiar înainte de plecare, că „China de astăzi nu mai este la fel ca acum cinci sau zece ani”, citând în special recentul congres al Partidului Comunist Chinez care a cimentat puterea președintelui Xi Jinping, nu are în vedere o decuplare în domeniul economic față de China, ci o reducere a „dependențelor unilaterale ” cu „simțul proporției și pragmatism”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră