Regizorul ucrainean Serghei Loznița a fost exclus din Academia de Film din Ucraina în martie. Pe măsură ce țara este atacată de Rusia, el este acuzat pentru „cosmopolitismul” său și „lipsa de loialitate”, scrie Revista Causeur.
Câți regizori ucraineni sunt celebri? Cinefilii cunosc cel puțin unul: Serhiy Loznitsa, cunoscut sub prenumele rusesc Serghei. A primit, în Ucraina, de șase ori echivalentul Oscarurilor precum și Ochiul de Aur în 2021 (premiul pentru documentar acordat în fiecare an la Festivalul de Film de la Cannes, recompensă acordată de Societatea Civilă a Autorilor Multimedia).
Deși nicio presă occidentală nu a menționat asta, pe 18 martie 2022, Serhiy/Sergei s-a trezit din nou, în lumina reflectoarelor. De data aceasta nu a fost pentru a primi un premiu, ci pentru a fi exclus din Academia de Film din Ucraina.
Motivul invocat fiind un festival francez de filme rusești și ucrainene, probabil că și Franța e vinovată, sau cel puțin complice: nu iese fum fără foc!
Serghei Loznița este ucrainean: găsiți eroarea! După ce l-a exclus, Academia Ucraineană a cerut să fie „anulat”, conform unei tradiții locale dovedite. Mass-media nu a vorbit despre asta: ucraino-idolatria predominantă interzice menționarea procedurilor staliniste ale națiunii martirizate, neapărat perfecte.
Nimeni nu este profet în țara lui
Loznița a comis infracțiunile de nuanță, complexitate și inteligență. De aici și excluderea sa pe viață din sindicat: „Directorul Serhiy Loznytsa a subliniat în mod repetat că se consideră un cosmopolit, „un om al lumii”. Cu toate acestea, astăzi, în timp ce Ucraina se luptă să-și apere independența, conceptul cheie în retorica fiecărui ucrainean ar trebui să fie identitatea lor națională. Nu pot exista compromisuri sau lipsă de inimă aici. În plus, filmele lui Serhiy Loznytsa au fost incluse recent în programul festivalului de film rusesc din orașul francez Nantes, intitulat „De la Lviv la Urali”. În contextul războiului sângeros pe scară largă pe care Rusia l-a declanșat, acest lucru este complet inacceptabil. Facem un apel către comunitatea mondială, cerându-i să nu-l considere pe Serhiy Loznița drept un reprezentant al sferei culturale ucrainene. »
Sub Stalin, termenul „cosmopolit” a fost folosit pentru a condamna evreii în halate albe, în timp ce în Statele Unite, McCarthy i-a închis pentru comunism.
Loznița a pretins că este un „cetăţean al lumii”, a declarat că nu reprezintă Ucraina, ci propriile sale idei şi că această ediţie a festivalului Univerciné de Nantes nu s-a numit „De la Lviv la Urali”, cu o tentă imperialistă, ci „între Lviv și Urali”, implicând diversitate. Și a anulat verdictul Academiei afirmându-se ad vitam æternam regizor ucrainean.
„Prin cuvântul împotriva cosmopolitismului, „academicienii” ucraineni preiau același discurs inventat de Stalin, bazat pe ură, negarea libertății de exprimare, susținând vinovăția colectivă și interzicând orice manifestare de individualism și alegere individuală. »
Contextul ucrainean
Spiritele rele (sinonime: „evrei paranoici”) insinuează că excluderea sindicală pedepsește de fapt cel mai recent documentar al regizorului: Babi Yar. Context, bazat pe filme de arhivă și interviuri, care arată uciderea a 33.771 de evrei uciși la 29 și 30 septembrie 1941, de către un comando al ocupantului german, asistat de două batalioane ale poliției ucrainene, fără cel mai mic protest din partea populației locale. Nici despre Babyn Yar, nu vorbim în Occident, în ciuda premiului Cannes. Serghei Loznița crede că misiunea regizorului este să spună tot adevărul, fără să fard, așa că alege cele mai dureroase teme din memoria sovietică.