Cancel culture: elitele vor înlăturarea statuii fostului președinte al Universității Princeton pentru că s-a luptat pentru abolirea graduală a sclaviei

06 Ian 2023
Cancel culture: elitele vor înlăturarea statuii fostului președinte al Universității Princeton pentru că s-a luptat pentru abolirea graduală a sclaviei

Universitatea Princeton trebuie să dea dovadă de „un gram de curaj” împotriva presiunii din partea „micuților studenți activiști radicali” care cer școlii să elimine o statuie în cinstea fostului președinte al colegiului, a spus Pete Hegseth de la Fox News.

Comisia pentru Denumire a Universității Princeton analizează o propunere de a elimina o statuie a celui de-al șaselea președinte al școlii, John Witherspoon, din cauza istoriei sale complicate cu sclavia. Petiția, semnată de peste 300 de oameni la Princeton, sugerează înlocuirea statuii cu o placă care „detaliază atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale moștenirii lui Witherspoon”. „Ideea că statuia lui va fi îndepărtată este complet antitetică cu istoria, antitetică cu ceea ce spune universitatea că reprezintă”, a spus Hegseth, co-gazda Fox & Friends Weekend și un absolvent de la Princeton. „Ar fi aplecare către un procent foarte zgomotos și relativ mic de radicali care încearcă să-și creeze drumul în orice campus universitar”.

Hegseth a fost editorul ziarului conservator al universității, The Princeton Tory, când statuia a fost ridicată în 2001 și a scris o coloană în care lăuda moștenirea lui Witherspoon. El a propus școlii să ofere o clasă de licență, „Istoria Princetonului și Princetonienii influenți”. „Nu cred că majoritatea studenților din Princeton știu cine este Witherspoon”, a spus Hegseth. „Este păcat – ar trebui, dar probabil că nu o fac”.

Witherspoon a fost un ministru prezbiterian care a emigrat din Scoția pentru a servi ca președinte al școlii din 1768 până în 1794. O figură influentă în Revoluția Americană, Witherspoon a contribuit la redactarea articolelor Confederației și a fost singurul cleric care a semnat Declarația de independență. Dar activiștii, parțial, vor să îndepărteze statuia, deoarece fostul președinte din Princeton deținea doi sclavi.

„Ironia este că Witherspoon a fost anti-sclavie”, a spus Hegseth. „Este posibil să fi avut doi sclavi – aproape fiecare alb bogat avea atunci... dar a lucrat pentru a-i elibera pe sclavi și a sperat și a crezut că generația fondatoare va fi una dintre ultimele care îi vor deține.” În Scoția, Witherspoon a rupt tradiția și a botezat singurul sclav din orașul său și i-a oferit aceeași pregătire religioasă ca și congreganții albi, potrivit site-ului universității. La Princeton, el a îndrumat în privat și gratuit primii studenți negri ai școlii, deoarece nu li s-a permis să se înscrie în mod oficial la colegiu.

În ciuda faptului că sclavia este greșită, Witherspoon a crezut că abolirea imediată ar face mai mult rău decât bine și a pledat pentru încetarea treptată a practicii, potrivit pastorului presbiterian Kevin DeYoung, care și-a scris teza de doctorat din 2019 despre Witherspoon. Witherspoon a prezidat un comitet în 1790 care a recomandat împotriva abolirii în New Jersey și a susținut că sclavia se stingea deja în stat. Activiștii susțin că Witherspoon a apărat sclavia și că școala nu ar trebui să-l onoreze în continuare cu statuia sa impunătoare din fața Universității.

Studenții absolvenți care au început petiția de a da jos statuia au spus că Witherspoon, la vremea lui, „nu s-a remarcat printre oamenii la putere pentru angajamentul de a apăra normele sau structurile de putere rasiste”, dar tot nu merita un astfel de lucru, o statuie de mare profil, a raportat Princeton Alumni Weekly.

Editorialistul din Washington Post George Will a numit-o „un alt exemplu de „prezentism” – judecând trecutul prin prisma prezentului”. El a scris că „ilustrează modul în care cei care fac parte din ideologia woke au devenit o minoritate sufocantă și controlantă”.

„Nu este perfect, nimeni nu este”, a spus Hegseth despre Witherspoon. „Dar în loc să-l dărâmăm sau să scăpăm de el, ar trebui să învățăm despre el”. Hegseth a pledat, de asemenea, împotriva „această diversitate subiectivă de stânga, echitate, incluziune, viziune trezită asupra lumii” în care oamenii din trecut sunt judecați pe baza standardelor moderne.

 Consiliul de administrație al lui Princeton va avea ultimul cuvânt în această problemă. „Acesta este un caz ușor ușor dacă Princeton are un gram de curaj”, a spus Hegesth. „Dar ei vor sta în aceste mici sesiuni de ascultare și vor asculta pe acești mici studenți activiști radicali care se plâng de viețile lor oribile și privilegiate de la Princeton.”

Acum, în calitate de absolvent, el a spus că școala nu poate renunța la „viziunea woke a lumii conform căreia totul din trecut trebuie dărâmat dacă nu ar fi perfect pe baza judecății de astăzi”. 

„Locuri precum Harvard și Yale și altele, toate sunt niște prostii de stânga în acest moment”, a spus el. "Dar Princeton a rezistat cu ideea de gândire liberă. A ceda la ceva de genul acesta semnalează că și tu te retragi complet."

Alte stiri din Externe

Ultima oră