Canada: Curtea de apel a respins cererea unei femei nevaccinate contra Covid de a reveni pe lista de transplant de organe

09 Iun 2023
Canada: Curtea de apel a respins cererea unei femei nevaccinate contra Covid de a reveni pe lista de transplant de organe

Curtea Supremă din Canada pune capăt luptei unei femei canadiene nevaccinate pentru transplantul de organe, scrie Newsweek

Bătălia juridică dusă de o femeie canadiană care a refuzat să facă vaccinul contra COVID necesar beneficiarilor de transplant de organe a luat sfârșit după ce Curtea Supremă a Canadei a decis să nu-i examineze recursul.

Joi, Înalta Curte a anunțat că va refuza să audieze cazul femeii din Alberta Sheila Annette Lewis, care contestă decizia Alberta Health Services și a șase medici care au scos-o de pe lista de așteptare prioritară pentru transplantul de organe, deoarece nu era dispusă să facă vaccinul anti-Covid. Medicii, spitalul, orașul gestionează programul de transplant și organul de care Lewis are nevoie nu au fost comunicate publiculuji, deoarece cazul face obiectul unei interdicții de publicare.

Lewis, care a fost diagnosticată cu o boală terminală în 2018 și i s-a spus că are nevoie de un transplant pentru a supraviețui, a fost trecută pe lista de așteptare în mai 2020. A fost mutată în fruntea listei în octombrie dar i s-a spus în mai 2021 că ar trebui vaccinată pentru a-și menține locul pe listă.

Ea a refuzat să facă vaccinul în noiembrie anul trecut spunând că îi încalcă conștiința și în acel moment a fost mutată la sfârșitul listei . Într-o declarația pe propria răspundere conform căreia „ar trebui să aibă de ales cu privire la ceea ce intră în corpul ei” și că solicitarea ei să fie vaccinată ar încălca Carta Canadiană a Drepturilor și Libertăților.

Eforturile ei nu au avut succes nici la Curtea Alberta a Bancii Reginei, care a spus că Carta nu se aplică deciziilor de tratament clinic, nici la Curtea de Apel din Alberta, care a menținut decizia instanței inferioare. Lewis a căutat să facă apel la Curtea Supremă a Canadei, care a respins cazul joi.

Allison Pejovic, consilier juridic oferit lui Lewis de Centrul de Justiție pentru Libertăți Constituționale (JCCF), a declarat că clientul ei a fost „profund dezamăgită” de decizia de joi.

„[Lewis] a sperat că justiția va prevala în instanțe pentru ea și pentru alți candidați la transplant nevaccinați din Canada. Din păcate, provocarea ei constituțională s-a încheiat astăzi, în timp ce mandatul neștiințific al vaccinului împotriva Covid-19 persistă fără sfârșit”, a spus Pejovic într-un comunicat de presă JCCF.

JCCF a spus că Lewis nu a terminat să lupte pentru o intervenție chirurgicală salvatoare, în ciuda demiterii Curții Supreme. Ea a intentat o acțiune în justiție separată, acuzându-i pe aceiași inculpați de neglijență.

„Ea îi acuză de malpraxis medical și va cere instanței la o viitoare audiere de ordonanță să acorde o reintroducere imediată pe lista de transplant cu prioritate înaltă în așteptarea rezultatului procesului pentru neglijență”, a spus JCCF într-un comunicat. 

Centrul intenționează să solicite o ordonanță pentru a reintroduce imediat Lewis pe lista de transplant în așteptarea acțiunii judecătorești separate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră