Camerunul refuză să-l primeasca pe „ambasadorul drepturilor LGBT” trimis de Franța

22 Iun 2023
Camerunul refuză să-l primeasca pe „ambasadorul drepturilor LGBT” trimis de Franța

Camerunul îl declară persona non grata pe Jean-Marc Berthon, ambasadorul Franței pentru cauza LGBT, scrie RadioFranceInternational

Jean-Marc Berthon urma să viziteze Camerunul între 27 iunie și 1 iulie, cu intenția de a discuta despre situația drepturilor persoanelor LGBT în această țară în care homosexualitatea este încă incriminată. Răspunsul de la Yaoundé este categoric, este un „nu”.

Într-o corespondență cu omologul său din administrația teritorială, Lejeune Mbella Mbella, ministrul relațiilor externe, a dat, fără echivoc, răspunsul Yaoundé la vizita anunțată a lui Jean-Marc Berthon în Camerun .

Înalt funcționar la Ministerul Afacerilor Externe din 1996, Jean-Marc Berthon a fost numit în octombrie 2022 în funcția de ambasador pentru drepturile persoanelor LGBT, o funcție fără precedent în Franța. În timpul vizitei sale în Camerun, anunțată între 27 iunie și 1 iulie, ambasadorul cauzei LGBT în Franța dorea să discute cu autoritățile locale, dar mai ales să se angajeze într-o conversație mai amplă cu publicul printr-o dezbatere la conferință privind definițiile gen, orientare și identitate sexuală în special.

Pentru Lejeune Mbella Mbella, „guvernul dezaprobă aceste activități anunțate”. Ministrul, care mai arată că i-a notificat ambasadorului francez rezervele lui Yaoundé printr-o notă verbală, reamintește că „poziția guvernului cu privire la problema definiției genului, orientării și identității sexuale este clară și lipsită de orice dezbatere în Camerun” .

Nu se poate vorbi despre persoanele LGBT în Camerun, subliniază el, mai ales că „faptul este calificat drept infracțiune de drept comun”, conchide ministrul.

„Era doar o chestiune de a discuta cu autoritățile cameruneze, fără a dori totuși să ne impunem valorile” , a sugerat Thierry Marchand, ambasadorul Franței în Camerun.

Reprezentanța diplomatică franceză la Yaoundé face cunoscut faptul că scopul vizitei ambasadorului francez pentru drepturile persoanelor LGBT+ nu a fost promovarea homosexualității. 

Controversa a reușit să aprindă lumea politică și să invadeze rețelele de socializare din Camerun. „Există motive să ne întrebăm dacă subiectul LGBT+ este acum o problemă diplomatică bilaterală între Camerun și Franța. Face parte din extinderea imperialismului cultural?" , a întrebat astfel Partidul Camerunez pentru Reconciliere Națională (PCRN), într-un comunicat de presă publicat la începutul zilei de 21 iunie, scrie BeninTv

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră