Calea spre victorie a Ursulei von der Leyen tocmai s-a restrâns

24 Iun 2024
Calea spre victorie a Ursulei von der Leyen tocmai s-a restrâns

Cu câteva zile înainte de o întâlnire preliminară la care liderii UE vor decide asupra viitorului ei, Renew Europe, unul dintre cele trei partide despre care von der Leyen crede că o va sprijini pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, pierde locuri în Parlament, scrie Politico

„Matematica simplă... face acest lucru foarte dificil pentru von der Leyen în acest moment”, a spus Jacob Moroza-Rasmussen, fost secretar general al partidului liberal pan-european ALDE. 

O decizie surpriză vineri a populistului ceh Andrej Babiš de a-și retrage cei șapte europarlamentari din Renew a încheiat o perioadă grea a alegerilor UE pentru liberali, care au scăzut de la 102 de locuri la doar 74. Renew, care era al treilea grup ca mărime din Parlament, a fost depășit de conservatorii și reformiștii europeni (ECR), de extremă dreapta, casa Fratelli Italia ai Giorgiei Meloni.  

Dacă mai era nevoie de vreun simbolism despre traiectoria liberalilor, unul dintre cei mai puternici jucători ai lor –  Mark Rutte, premierul olandez în ultimii 14 ani – va participa la ultimul său Consiliu European săptămâna aceasta, înainte de a-și prelua noul post de secretar general al NATO.

Von der Leyen și Partidul său Popular European s-au angajat până acum în discuții doar cu Socialiștii și Democrații (S&D) și Renew, ignorând oficial atât Verzii, cât și ECR, în ciuda faptului că înaintea alegerilor ar fi fost deschisă să colaboreze cu Meloni. 

Atât liberalii — cu prim-ministrul estonian Kaja Kallas —, cât și socialiștii — cu fostul prim-ministru portughez António Costa — ar obține mari posturi în UE dacă pachetul de conducere UE din care face parte von der Leyen iese nevătămat de la summitul liderilor de joi și Vineri.

Dar nici asta nu va fi sfârșitul incertitudinii pentru von der Leyen. 

Ea va avea nevoie de 361 de voturi în Parlament (din 720) într-un scrutin secret care ar putea avea loc încă de pe 18 iulie. Adunând toți membrii PPE, S&D și Renew ai Parlamentului o duce la 398. Dar nu toată lumea din PPE și S&D o va sprijini, iar Renew pierde membri.

„Suntem încrezători că vom ajunge la un acord în cadrul Consiliului European”, a spus un oficial PPE căruia i-a fost acordat anonimatul pentru a vorbi liber despre starea de spirit din partid. „Parlamentul European va fi întotdeauna o provocare.”

Dacă liderii UE consideră că von der Leyen nu va trece prin Parlament, pot câștiga timp nominalizând-o dar împingând votul eurodeputaților din iulie până în septembrie – așa cum s-a întâmplat în 2009, când José Manuel Barroso a fost reales ca președinte al Comisiei. .

„PPEe  cu adevărat esențial aici”, a spus Simon Hix, profesor de politică comparată la Institutul Universitar European din Florența. „Dar acestea fiind spuse, va fi foarte dificil pentru ei să strângă o majoritate stabilă.”

Cu toate acestea, nu există alternative reale la von der Leyen, a susținut Hix, spunând că faptul ca i s-a oferit lui Meloni a unui portofoliu important de vicepreședinție pentru Italia în cadrul Comisiei ar putea asigura-o pe von der Leyen de sprijinul celor 24 de europarlamentari ai lui Meloni. 

Socialiștii și Renew sunt mult mai slabi decât PPE în jurul mesei Consiliului European, dar totuși necesari în Parlament. Socialiștii au avertizat în mod repetat că sprijinul lor nu va fi garantat dacă von der Leyen încheie un acord cu Meloni sau cu orice alte forțe din dreapta PPE.

„Va fi un act de echilibru foarte delicat pe care ea va trebui să-l joace”, a spus Hix.

Trece pe verde?

Odată cu reducerea majorității, Verzii spun din ce în ce mai clar că vor să fie lăsați să participe la discuțiile de coaliție. 

„Oricine dorește majorități stabile poate negocia cu noi, Verzii. Suntem pregătiți”, a scris Green Green Rasmus Andresen pe X după ce Babiš a anunțat că renunță la Renew.

Dar chiar și Verzii, care au aproximativ 50 de locuri, s-ar putea să nu fie de ajuns pentru a o pune pe von der Leyen să treacă în Parlament – ​​iar deschiderea față de ei ar pierde probabil sprijinul ei în cadrul propriului ei grup PPE. 

„Chiar dacă se extinde cu Verzii, există riscul să nu aibă cifrele acum”, a spus fostul secretar general ALDE, Moroza-Rasmussen, adăugând că slăbirea partidelor de centru va duce, de asemenea, la creșterea prețului pe care Meloni caută să-l obtina de la ea

În timp ce europarlamentarii lui Babiš nu s-ar fi putut baza oricum pe von der Leyen – după ce au urmărit acordul verde european și politica de migrație a blocului – decizia de a părăsi Renew ar putea, totuși, să afecteze mentalitatea în jurul mesei Consiliului European de săptămâna aceasta. 

„[Contează] din cauza a ceea ce face psihologic, deoarece acum ECR este cu siguranță mai mare decât Renew. Asta înseamnă că vor deveni puțin mai duri”, a spus Moroza-Rasmussen.

„Nu este în interesul nimănui să existe o problemă”, a spus o persoană care cunoaște negocierile după cina neconcludentă a liderilor UE din 17 iunie. 

„În cele din urmă, nu există alte nume cu adevărat pe masă.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră