Top 10 țări cu cea mai competitivă economie din lume: șase sunt din Europa

05 Ian 2016 | scris de Istvan Deak
Top 10 țări cu cea mai competitivă economie din lume: șase sunt din Europa

Clasamentul se realizează pe baza unor indici obiectivi cum ar fi Produsul Intern Brut (PIB) al țării sau deficitul bugetar, dar, conform finanzen100.net, la acestea se adaugă categorii subiective, cum ar fi corupția, infracționalitatea sau eficiența fondurilor guvernamentale.

1. Elveția
De trei ani, Țara Cantoanelor nu are rival în ceea ce privește competitivitatea economică și ocupă detașat locul 1 în clasament. Anul trecut, elvețienii au reușit să își îmbunătățească punctajul ajungând la 5,76 din maximum șase posibile. Punctele tari: domeniul inovatiei, finanțarea eficientă a talentelor, dezvoltarea de procese de producție eficiente.

2. Singapore
Locul doi pentru al treilea an consecutiv, cu un plus important în domenii precum infrastructură, sistem educațional și sanitar.

3. SUA
Americanii au avut o ascensiune spectaculoasă în acest an și au detronat Finlanda de pe podium. Ei sunt lideri în subcategoria eficiență, însă sistemul lor educațional și sanitar este doar pe locul 46 în lume, în timp ce datoriile externe îi poziționează abia pe locul 96, la nivel unor țări precum Kazahstan sau Bangladesh.

4. Germania
Germanii cresc de la an la an și au urcat de pe locul șase pe patru. Germania nu este lider în nici o categorie, însă ocupă poziții fruntașe în dezvoltarea economiei, infrastructură și inovație. Puncte slabe: lipsă de flexibilitate a salariilor, despăgubiri în caz de concediere, protejarea angajatului împotriva demiterii. ”Sunt puncte pe care ni le asumăm cu cea mai mare plăcere”, scrie sursa citată.

5. Olanda
Salt spectaculos de pe opt pe cinci. Țara Lalelor este apreciată pentru sistemul educațional și pentru ierarhiile plate în companii. Puncte slabe: lipsa de sprijin din partea statului pentru cei care au/iau credite

6. Japonia
Deși este a treia cea mai mare economie din lume, Japonia suferă din cauza datoriilor uriașe acumulate. Punctele tari rămân infrastructura excelentă și companiile foarte puternice.

7. Hong-Kong
Este lider mondial la infrastructură și ocupă poziții fruntașe și la flexibilitatea pieței muncii și competivitatea internă. Printre punctele slabe se numără puterea deficitară de inovare.

8. Finlanda
Nordicii au suferit cea mai severă depreciere, ajungând de pe patru pe locul opt. Chiar dacă rămân puternici în zona instituțiilor statului și a sistemului educațional și sanitar, Finlanda se confruntă cu datorii tot mai mari și ca urmare a problemor cu exporturile.

9. Suedia
Deși ocupa o poziție fruntașă în urmă cu câțiva ani, Suedia riscă să părăsească top 10. Motivul: probleme cu exporturile, infrastructura și sistemul educațional.

10. Marea Britanie
Încă un stat care suferă din cauza datoriilor externe. Puncte tari: flexibilitatea pieței muncii, promovarea talentelor și răspândirea internetului rapid.

Cu șanse mari de a intra în top 10 anul viitor sunt Norvegia (locul 11), care oferă măsuri excelente de formare profesională a angajaților, dar și Danemarca (locul 12), care mizează pe datorii mici și standarde etice înalte în companii.

Canada ocupă locul 13, Franța e pe 22, Spania abia pe 33, Italia dezamăgește pe 43, iar Grecia ajunge la nivelul Armeniei pe 81. Arabia Saudită urcă treptat și ajunge pe 25, China stagnează pe 28, Rusia se mulțumește cu un salt de opt locuri pe 45, în timp ce India ajunge pe 55.

Brazilia e în cădere liberă și aterizează pe 75, în timp ce Africa se mândrește cu Insula Maurtius, locul 46. Ultimele locuri din totalul de 144 de țări incluse în clasament sunt: Malawi, Burundi, Sierra Leone, Mauretania, Ciad și Guinea.

Alte stiri din Business

Ultima oră