Bruxelles-ul vrea plafonarea prețului gazului la nivelul UE: statele membre ar putea fi separate în zone „roșii” și „verzi” cu prețuri plafonate în zona roșie și prețuri ridicate în zona verde

06 Sep 2022
Bruxelles-ul vrea plafonarea prețului gazului la nivelul UE: statele membre ar putea fi separate în zone „roșii” și „verzi” cu prețuri plafonate în zona roșie și prețuri ridicate în zona verde

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris luni pe Twitter că „Putin folosește energia ca armă, reducând aprovizionarea și manipulând piețele noastre de energie" "El va eșua. Europa va prevala. Ea a adăugat că ”propunerea sa se va concentra pe plafonarea prețurilor gazului rusesc, ajutor pentru consumatorii vulnerabili, reduceri ale cererii de energie electrică și sprijin pentru producătorii de energie electrică", scrie Financial Times

Bruxelles-ul face eforturi pentru plafonarea prețului gazului la nivelul UE

Bruxelles-ul a evidențiat planuri de plafonare a prețurilor cu ridicata a gazelor pentru a face față crizei energetice tot mai mari și a reduce inflația, în timp ce Kremlinul încearcă să intensifice presiunea asupra Europei de Vest.

Într-un document văzut luni de Financial Times, agenția pentru energie a Comisiei Europene recomandă statelor membre să pună în aplicare măsuri de „plafonare de urgență a prețului cu ridicata” pentru aprovizionarea cu gaze și stabilește două opțiuni pentru a face acest lucru.

Una presupune punerea unei limite la ceea ce se poate plăti pentru gazul importat din Rusia. Un al doilea ar introduce un sistem de plafonare care ar diferi de la o țară la alta, în funcție de mixul lor energetic.

Măsurile fac parte dintr-un plan mai larg de atenuare a creșterii prețurilor la gaz și energie electrică din cauza invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin. Pașii coordonați, inclusiv un sistem conceput pentru a canaliza profiturile umflate artificial generate de unii producători de energie electrică către consumatori, vor fi discutate vineri de miniștrii energiei din UE.

Propunerile au fost înaintate în ziua în care Rusia a avertizat că livrările de gaz prin conducta cheie Nord Stream 1 către Europa vor fi oprite dacă Occidentul nu își ridică sancțiunile economice.

„Putin folosește energia ca armă, reducând aprovizionarea și manipulând piețele noastre de energie”, a scris președintele comisiei, Ursula von der Leyen, pe Twitter. „El va eșua. Europa va prevala.”

Ea a adăugat că planul său va include, de asemenea, modalități de reducere a cererii de energie electrică, de a ajuta consumatorii vulnerabili și de a ajuta producătorii de energie electrică care se confruntă cu dificultăți de lichiditate. Propunerile nu au fost încă aprobate de colegiul complet al comisarilor.

Prețurile cu ridicata ale energiei electrice au crescut vertiginos pentru că sunt legate de prețul gazului, indiferent dacă energia electrică este sau nu produsă cu gaz sau alte mijloace. Prețurile gazelor sunt de aproximativ 10 ori mai mari decât acum un an.

Suedia și Finlanda au tras un semnal de alarmă în weekend prin introducerea unor măsuri de salvare a producătorilor de energie și comercianților care se confruntă cu cereri de garanții mai mari din partea băncilor din cauza prețurilor volatile la energie electrică.

Un plafon de preț pentru gazul rusesc ar limita veniturile Moscovei din exporturi pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit comisiei.

Fie ar putea fi stabilit un plafon maxim de preț pentru toate importurile de gaz rusesc la nivelul UE, fie ar putea fi stabilit un singur cumpărător de gaz rusesc care să negocieze prețuri specifice. Dar Bruxelles-ul a remarcat că astfel de inițiative riscă să declanșeze clauze de „forță majoră” în contractele companiei cu furnizorul de gaz de stat rus Gazprom și o „posibilă escaladare a tensiunilor geopolitice”.

O altă măsură ar presupune separarea statelor membre în zone „roșii” și „verzi”, conform cărora au fost cele mai expuse întreruperi în aprovizionarea cu gaze. Prețurile ar putea fi plafonate în zona roșie, rămânând în același timp suficient de ridicate în zona verde pentru a facilita fluxurile către țările din zona roșie.

O astfel de măsură ar reduce impactul asupra prețurilor la energie electrică, dar ar fi „complex de administrat” și s-ar baza pe o cantitate uriașă de coordonare între statele membre, se arată în document.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că achizițiile comune de gaze la nivel european ar contribui la reducerea costurilor. El a susținut, de asemenea, un plafon la prețurile gazelor rusești.

Macron a spus că Parisul sprijină o taxă la nivelul UE pentru companiile de energie care au obținut profituri umflate din cauza modului în care este structurată piața energetică a UE - o măsură asemănătoare cu o taxă excepțională, lucru pe care Germania îl ia în considerare.

„Susținem un mecanism de contribuție care să vizeze operatorii de energie, cei ale căror costuri de producție sunt mult inferioare prețului de vânzare pe piețe”, a spus Macron după ce a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Este cea mai coerentă [modalitate] de a evita distorsiunile între țările UE, este cea mai corectă și mai eficientă. Dacă o astfel de abordare nu s-ar concretiza la nivel european, atunci am fi obligați să o analizăm la nivel național”, a adăugat președintele francez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră