Bruxelles-ul e îngrijorat de retorica anti-Ucraina a Poloniei și de înclinarea spre dreapta înaintea alegerilor

26 Sep 2023
Bruxelles-ul e îngrijorat de retorica anti-Ucraina a Poloniei și de înclinarea spre dreapta înaintea alegerilor

Înclinarea spre dreapta a Poloniei înaintea alegerilor și retorica recentă anti-Ucraina  pentru a calma potențialul aliat de extremă-dreapta a provocat unde de șoc în capitala UE, scrie Financial Times

Până de curând, oficialii de la Bruxelles sperau ca liderul opoziției, Donald Tusk, să revină la putere în Polonia luna viitoare – într-o victorie electorală care ar putea reconstrui încrederea în relațiile dintre Polonia și UE și ar putea da o lovitură unui val iliberal și sceptic cu privire la Ucraina  în creștere în toata UE.

Dar, pe măsură ce se apropie scrutinul din 15 octombrie, diplomații UE au început să realizeze că rezultatul opus este mult mai probabil, cu consecințe grave pentru întregul bloc.

„Atât de multe depind de ceea ce se întâmplă la Varșovia”, a spus un înalt oficial al UE, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a nu interfera cu procesul politic al unei alte țări. „Și semnele chiar acum nu sunt bune.”

Partidul de dreapta  al Poloniei, Lege și Justiție (PiS), care și-a petrecut majoritatea celor opt ani la putere în dezacord cu Bruxelles-ul, a condus o campanie vicioasă pentru a-și menține poziția de lider – chiar și în detrimentul sprijinului său pentru Ucraina. Încurajat de partidul de extremă dreapta Confederație, un potențial partener junior, guvernul a interzis importurile de cereale din Ucraina, a anunțat încetarea beneficiilor pentru refugiații care fug de război și a propus posibilitatea de a opri transporturile de arme către Ucraina.

Dincolo de implicațiile interne ale acestei schimbări de atitudine în al cincilea membru ca mărime al UE, perspectiva unei legături între PiS și extrema dreaptă îi sperie pe oficialii UE, deoarece are potențialul de a solidifica o grupare iliberală de țări care pot împiedica și mai mult deciziile în cadrul blocului. Oficialii și diplomații au spus că se pregătesc pentru încă cinci ani de PiS pentru a avea ca rezultat o divizare mai profundă atât între Varșovia, cât și Bruxelles, precum și capitale-cheie precum Paris și Berlin, făcând mult mai greu de atins consensul UE asupra problemelor importante.

Înainte de sfârșitul anului, Bruxelles-ul urmărește să încheie acorduri privind majorarea bugetului comun al blocului, un nou acord privind regulile care reglementează bugetele statelor membre, o decizie privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova și implementarea oficială a unui nou sistem pentru tratarea solicitanților de azil și a migranților care sosesc în UE. Toate ar putea fi blocate sau complicate de Polonia, precum și de Ungaria și, eventual, de Slovacia.

Fostul prim-ministru slovac Robert Fico luptă pentru o revenire politică în alegerile care vor avea loc duminică – iar poziția sa sceptică față de Ucraina și favorabilă Rusiei este probabil să-l plaseze ferm în tabăra iliberală a lui Viktor Orbán. Oficialii se tem că aliații estici se vor simți încurajați să împiedice luarea deciziilor UE în domenii care necesită unanimitate.

Concesiile legate de Ucraina pe care partidul de guvernământ al Poloniei era deja dispus să le facă extremei drepte au fost un semnal prevestitor „destul de periculos” al potențialei sale retorici viitoare față de UE, a declarat un înalt oficial dintr-un alt stat membru.

Daniel Hegedüs, membru senior al German Marshall Fund, a spus că, deși alegerile din Polonia ar putea avea în continuare rezultate diferite, majoritatea au fost negative pentru UE.

„În orice caz, va fi foarte important”, a spus el. „Suntem în mâinile alegătorilor polonezi și slovaci”.

„Poate exista un nucleu tot mai mare de guverne autoritare iliberale din Europa Centrală și de Est și din Europa de Sud. Și, evident, asta va face și mai dificilă coordonarea acțiunilor UE de politică externă”, a adăugat Hegedüs. „Cred că cei care au avut o abordare foarte optimistă [a alegerilor poloneze] au uitat că există un stat profund autoritar înrădăcinat în Polonia”.

Bruxelles-ul și-a pus speranțele în Tusk, fostul prim-ministru al Poloniei, care a petrecut cinci ani ca președinte al Consiliului European, reprezentând guvernele UE. S-a întors în Polonia pentru a conduce opoziția de centru-dreapta a țării, pentru a îndepărta PiS de la putere și pentru a reforma relațiile Varșoviei cu UE.

Acest lucru, speculaseră oficialii, l-ar fi lăsat pe Orbán mai izolat la prima masă a UE și ar fi sfidat așteptările privind un val de dreapta care se profilează la alegerile europene din luna mai viitoare. Dar coaliția rămâne ferm în spatele PiS în sondajele de opinie și ar necesita o alianță cu cel puțin alte două grupări mai mici de centru și de stânga pentru a-și asigura o majoritate parlamentară.

„Polonezii au dezvoltat o înclinație pentru a lupta împotriva tuturor deodată”, a spus un oficial al UE. „Și pare din ce în ce mai probabil ca următorul guvern doar să extindă această abordare.”

Bruxelles-ul a înghețat fondurile UE din cauza reformelor judiciare ale Poloniei, care ar fi încălcat principiile statului de drept. PiS neagă acest lucru și susține că Bruxelles-ul își depășește rolul.

Nici PiS, nici Confederația nu pledează pentru o ieșire a Poloniei din UE, dar favorizează schimbarea radicală din interior. „Ne străduim să schimbăm direcția în care se îndreaptă UE”, a declarat liderul partidului PiS, Jarosław Kaczyński, în această lună. „Așteptăm următoarele alegeri europene, anul viitor, așteptăm schimbări, vor veni.”

Polonia și Ungaria s-au îndepărtat în ultimii ani din cauza relațiilor strânse ale lui Orbán cu Kremlinul. Dar au lucrat împreună în ultimul an pentru a întârzia în mod semnificativ progresul în chestiuni precum reforma migrației și impozitarea multinaționalelor.

Creșterea neliniștii Bruxelles-ului este accentuată de o ciudățenie a calendarului care face ca Ungaria va deține președinția rotativă a Consiliului UE din iulie până în decembrie anul viitor, urmată de Polonia din ianuarie până în iunie 2025. Președințiile rotative prezidează toate reuniunile consiliului și au puterea de a promova — sau retrograda — subiectele din agenda legislativă.

„Rusia rămâne principalul clivaj între forțele dreptei europene”, a spus Hegedüs. „Cu toate acestea, linia de bază a cooperării strategice dintre Polonia și Ungaria rămâne, iar acesta este pactul de apărare reciprocă împotriva sancțiunilor și intervențiilor UE [de la Bruxelles împotriva acestora]”.

„Deja se coordonează în acest sens pentru a șantaja UE”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră