Boris Johnson:„Germania spera la o înfrângere rapidă a Ucrainei, Franța a fost „în negare iar Zelensky "absolut remarcabil”

23 Noi 2022
Boris Johnson:„Germania spera la o înfrângere rapidă a Ucrainei, Franța a fost „în negare iar Zelensky "absolut remarcabil”

Cu puțin timp înainte de începerea invaziei ruse, Germania le-a spus clar aliaților săi că prefera o „înfrângere rapidă” a Ucrainei unui război prelungit în Europa a spus fostul premier britanic Boris Johnson într-un interviu acordat miercuri CNN„Nu am fost de acord, dar înțeleg de ce liderii germani au gândit așa la acea vreme”.

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a acuzat guvernul german că a favorizat inițial o înfrângere militară rapidă a Ucrainei într-un conflict lung și a susținut că Franța a fost „în negare” cu privire la perspectiva unei invazii ruse a Ucrainei.

Boris Johnson a declarat luni la CNN Portugalia că atitudinile națiunilor occidentale au variat foarte mult înainte ca Moscova să lanseze invazia totală a Ucrainei pe 24 februarie, evidențiind trei țări importante ale UE în comentarii care este puțin probabil să fie binevenite în capitalele europene.

Comentariul său a atras o dezmințire usturătoare din partea Germaniei, care l-a acuzat pe fostul PPM că are „o relație unică cu adevărul”.

În timp ce Johnson a subliniat că națiunile UE s-au adunat ulterior în spatele Ucrainei și oferă acum un sprijin ferm, el a spus că nu a fost cazul în perioada de dinaintea invaziei ruse.

„Acest lucru a fost un șoc imens... am putut vedea grupările tactice din batalionul rus cum se adună, dar diferite țări aveau perspective foarte diferite”, a spus Johnson pentru Richard Quest de la CNN în Portugalia.

„Viziunea germană a fost la un moment dat că, dacă s-ar întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să se retragă”, a susținut Johnson, citând „tot felul de motive economice temeinice” pentru această abordare.

„Nu am putut să suport asta, am crezut că este un mod dezastruos de a privi. Dar pot să înțeleg de ce au gândit și au simțit așa cum au făcut”, a continuat Johnson. Germania a căutat rapid să-și reducă dependența de energia rusă de la invazia Moscovei.

„Fără îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”, a mai spus Johnson.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost în fața eforturilor Europei de a-l descuraja pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina, vizitându-l la Kremlin cu doar câteva săptămâni înainte ca liderul rus să ordone trupelor sale să intre în țară. În martie, șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, i s-a spus să demisioneze din postul său parțial pentru că „nu a anticipat” invazia rusă a Ucrainei, a declarat la acea vreme pentru CNN o sursă militară care cunoaște problema.

Johnson a criticat, de asemenea, răspunsul inițial al Italiei la amenințarea unei invazii. El a declarat pentru Quest că guvernul său – la acea vreme condus de Mario Draghi – „a spus pur și simplu la un moment dat că nu vor putea să susțină poziția pe care o adoptăm”, având în vedere dependența lor „masivă” de hidrocarburile rusești.

CNN a contactat guvernele francez și german. Biroul lui Draghi a refuzat să comenteze.

Miercuri, Miguel Berger, ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, a distribuit pe Twitter un comentariu pe care l-a atribuit unui purtător de cuvânt al guvernului: „Știm că fostul prim-ministru foarte amuzant are întotdeauna o relație unică cu adevărul. Nici acest caz nu face excepție.”

Mulți observatori au crezut inițial că o invazie rusă a Ucrainei va fi finalizată în câteva săptămâni sau zile, dar forțele Kievului au respins în schimb avansarea inițială a Moscovei către capitală și, mai recent, au desfășurat contraofensive de succes pentru a recâștiga teren în estul și sudul țării.

Johnson a spus că odată ce Rusia și-a lansat invazia în februarie, atitudinile din întreaga Europă s-au schimbat rapid.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, (președintele SUA) Joe Biden – a văzut că pur și simplu nu există nicio opțiune. Pentru că nu ai putut negocia cu acest tip (Putin). Acesta este punctul cheie”, a spus fostul prim-ministru, adăugând că „UE s-a descurcat genial” în opoziția sa față de Rusia de atunci.

„După toate îngrijorările mele... aduc un omagiu modului în care UE a acționat. Au fost uniți. Sancțiunile au fost dure”, a continuat Johnson. În timpul mandatului său, Johnson a criticat frecvent invazia Rusiei și a creat o relație strânsă cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Johnson a fost forțat să demisioneze în iulie, după ce scandaluri repetate i-au afectat reputația și au determinat zeci de miniștri să demisioneze.

Johnson a declarat pentru CNN că Zelensky a fost „absolut remarcabil” în conducerea sa. „Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost total, total diferită dacă el nu ar fi fost acolo.” El a adăugat că „dacă Ucraina alege să fie membră a UE, ar trebui să o facă și cred că ar fi un lucru bun pentru Ucraina”, ajutând-o să realizeze reforma politică și economică. Kievul a solicitat să se alăture blocului la începutul acestui an.

Johnson a fost înlocuit în Downing Street de Liz Truss, care a avut cel mai scurt mandat dintre orice prim-ministru britanic. Mandatul ei dezastruos de șapte săptămâni a fost scufundat de un „mini-buget” care a speriat piețele și a determinat agențiile financiare globale să-și exprime teama. Într-o critică eufemistică a acelui mini-buget, Johnson a spus pentru Quest: „Este cam ca atunci când cânt la pian. Notele individual sună perfect bine, dar nu sunt în ordinea corectă sau apar la momentul potrivit.” Truss a fost înlocuită de atunci de cancelarul lui Johnson, devenit rival politic , Rishi Sunak, care a vizitat Kievul pentru prima dată în calitate de prim-ministru sâmbătă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră