Boris Johnson spune că a vrut să trimită un comando militar în Olanda pentru a recupera vaccinuri anti-Covid

28 Sep 2024
Boris Johnson spune că a vrut să trimită un comando militar în Olanda pentru a recupera vaccinuri anti-Covid

Boris Johnson dezvăluie în cartea sa că, în apogeul pandemiei, s-a gândit să trimită nave mici peste Canal pentru a exfiltra milioane de doze de vaccin blocate într-un depozit olandez, scrie Le Figaro

Fostul premier britanic Boris Johnson va publica următoarea sa carte, Unleashed, iar vestea bună a înflorit în presa britanică. Una dintre anecdote amintește de excentricitățile lui „BoJo”. El susține că a ordonat oficialilor militari să planifice un raid într-o fabrică olandeză în martie 2021 pentru a pune mâna pe cinci milioane de vaccinuri COVID , pe care Uniunea Europeană amenințase că le va împiedica să fie exportate în Marea Britanie. 

Potrivit relatării sale, șeful adjunct al personalului britanic al apărării la acea vreme, generalul locotenent Doug Chalmers, i-a spus că ar fi posibil un raid folosind nave mici pentru a traversa Canalul Mânecii și a naviga pe canalele olandeze, dar că l-a avertizat asupra repercusiunilor diplomatice. 

„De ce invadăm un aliat NATO de lungă durată?”

Planul era să mergem „în apropierea depozitului înainte de a intra înăuntru, să luăm ostatici dozele de vaccin, sub acoperire, și să ne exfiltram folosind un camion înainte de a merge în porturile Canalului ”, explică Boris Johnson. Doug Chalmers - care s-a retras de atunci din armată - i-a explicat, însă, că nu ar fi posibilă îndeplinirea misiunii fără sa fie depistati și că „dacă suntem depistați, va trebui să explicăm de ce invadăm un aliat membru NATO permanent .

„Am fost în secret de acord cu ceea ce gândeau toți, dar nu am vrut să spun asta cu voce tare: că totul a fost o prostie ”, recunoaște Boris Johnson într-un extras publicat sâmbătă din memoriile sale în Daily Mail. . Nici Ministerul Britanic al Apărării, nici Doug Chalmers – care în prezent prezidează comisia guvernamentală privind standardele în viața publică – nu au reacționat la  relatarea lui Boris Johnson.

„UE ne-a tratat cu răutate”

Vaccinurile COVID în litigiu au fost dezvoltate de Universitatea Oxford și  AstraZeneca, dar dozele au fost fabricate de subcontractanți din Olanda și Marea Britanie. În martie 2021, vaccinurile erau utilizate pe scară largă peste Canal, dar dozele fabricate în fabrica olandeză nu fuseseră încă aprobate de Uniunea Europeană. Marea Britanie și Uniunea Europeană au încheiat ambele contracte cu AstraZeneca pentru vaccinuri, iar UE a încercat să rețină vaccinurile finite la fabrica olandeză pentru propria sa utilizare viitoare.

Boris Johnson - care a fost ales în decembrie 2019 cu promisiunea de a încheia negocierile prelungite pentru a părăsi UE - a spus că crede că oficialii UE acționează sub presiunea lui Emmanuel Macron. „După două luni de negocieri zadarnice, am ajuns la concluzia că UE ne trata cu răutate și răutate [...] pentru că ne vaccinam populația mult mai repede decât ei ”, mai scrie Boris Johnson, care a fost forțat să plece din funcție în 2022, în urma unor scandaluri, inclusiv încălcări ale regulilor de blocare COVID.

Alte stiri din Externe

Ultima oră