Înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia din 15-17 martie, cu Putin aproape asigurat că va câștiga un al cincilea mandat, nemulțumirea publicului față de economie nu există în mare parte. Salariile au crescut cu două cifre, rubla s-a stabilizat, iar sărăcia și șomajul sunt au scăzut la niveluri record, scrie Bloomberg
La doi ani de la invazia Ucrainei de către Kremlin, mulți din Rusia au motive să simtă că economia timpului de război funcționează bine pentru ei, semnalizând un eșec pentru sancțiunile occidentale menite să ridice populația împotriva liderului țării, Vladimir Putin.
Salariile au crescut cu două cifre, rubla s-a stabilizat, iar sărăcia și șomajul au scazut la niveluri record. Pentru cele mai mici venituri din țară – o circumscripție cheie pentru Kremlin – salariile în ultimele trei trimestre au crescut mai repede decât pentru orice alt segment al societății, registrând o rată anuală de creștere de aproximativ 20%, arată datele Serviciului Federal de Statistică.
Înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia din 15-17 martie, cu Putin aproape asigurat că va câștiga un al cincilea mandat, nemulțumirea publicului față de economie nu există în mare parte. Deși războiul a lăsat sute de mii de morți sau răniți, iar provocările pe termen lung continuă să crească, oficialii care continuă să lupte cu o inflație care merge înainte, deocamdată, liderul rus indică economia și pretinde succes.
Rusia se apropie de alegeri „în formă bună”, a spus Sofya Donets, economist la Renaissance Capital, arătând în sondaje sentimentul „foarte optimist” al consumatorilor și evaluările privind situația financiară actuală și viitoare. „Ei arată deja un nivel care nu seamănă deloc cu o criză.”
Guvernul cheltuiește masiv pentru sprijinul social pentru familii, creșterea pensiilor, subvenții ipotecare și compensații pentru rudele celor care servesc în armată. Prețul promisiunilor pre-electorale ale lui Putin ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari în următorii șase ani.
Războiul cu Ucraina a intensificat o lipsă acută de forță de muncă, pe măsură ce recrutarea militară scoate muncitorii de pe piață, Putin afirmând luna trecută că angajatorii au un deficit de 2,5 milioane de oameni.
De acest lucru au beneficiat rușii obișnuiți, care, în consecință, se bucură de siguranță în angajarea lor pe termen scurt, cu manageri reticenți în a lăsa pe cineva să plece. În timp ce rata șomajului rămâne la un minim istoric, așteptările de angajare au crescut la un nivel record, potrivit băncii centrale.
O sursă mare și persistentă de îngrijorare economică pentru Kremlin rămâne creșterea rapidă a prețurilor, care mănâncă veniturile rușilor. Deși acest lucru nu se estompează, salariile cresc mai rapid, cauzate de cheltuielile guvernamentale masive și de deficitul de forță de muncă. Salariul mediu lunar în 2023 a ajuns la peste 74.000 de ruble (814 USD), cu aproximativ 30% mai mare decât acum doi ani. Până anul trecut, Rusia nu a observat o creștere a venitului real disponibil de mai mult de 5% de mulți ani.
„Pentru un număr semnificativ de ruși, războiul a devenit o oportunitate de mobilitate socială și economică care înainte era imposibilă. Unii au reușit să lanseze o nouă afacere”, a spus Anna Kuleshova, sociolog la Social Foresight Group. „Unii au primit plăți pentru soții și fiii lor pe front, ceea ce a făcut posibil să cumpere în sfârșit un apartament, o mașină, să se mute dintr-un sat într-un oraș.”
Putin se laudă că sancțiunile internaționale fără precedent nu au reușit să deraieze economia rusă, care s-a extins, în mare parte datorită injecțiilor masive de bani de la buget, producției militare și comerțului record cu China. Putin a citat date care arată că Rusia pătrunde în primele cinci economii din lume în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, după ce a depășit Germania, pentru a susține acest lucru.
Economia a început anul acesta cu un impuls similar. Datele din ianuarie privind vânzările cu amănuntul, salariile reale și producția industrială au venit mai bune decât prognoza pieței.
„Cheltuielile militare ale guvernului nu sunt gratuite – au un cost al veniturilor reduse din exporturile de energie și scăderea rezervelor valutare pe care Rusia le-a acumulat înainte de începerea războiului. Pe termen scurt, mărimea fiscală va continua să susțină încrederea ridicată a consumatorilor, dar pe măsură ce Rusia va epuiza resturile Fondului său național de avere, guvernul se va confrunta cu alegeri fiscale dificile între acceptarea unei inflații mai mari, reducerea cheltuielilor sau creșterea taxelor.” - Alex Isakov, economist rus.
Reversul monedei este că cheltuielile sociale și de război ridicate au dus la un decalaj bugetar și amenințarea că o economie deja supraîncălzită ar putea continua să crească prețurile.
Inflația rămâne peste ținta Băncii Rusiei, chiar și după ce aceasta a înăsprit semnificativ politica monetară, înăbușind activitatea de credit în țară. Creșterea anuală a prețurilor s-a accelerat în februarie la 7,7% de la 7,4% în luna precedentă, în ciuda eforturilor hotărâtoare ale factorilor de decizie.
Între timp, decalajul bugetar federal din acest an a fost de 1,5 trilioane de ruble până la sfârșitul lunii februarie, în timp ce Ministerul de Finanțe a planificat un deficit de 1,6 trilioane de ruble pentru tot anul 2024, iar rezervele disponibile ale fondului de avere ale Rusiei au fost deja reduse la jumătate. Guvernul, văzând începutul unui nou mandat prezidențial ca o fereastră de oportunitate pentru reforme nepopulare, ia în considerare creșterea impozitelor pentru cei cu venituri mai mari.
„Povestea de succes din 2023 este o poveste de redresare, care va fi greu de repetat”, a spus Donets, adăugând că în acest an, stimulentele fiscale ar trebui să înceapă să scadă, deoarece „rezervele care au fost principala sursă pentru aceasta au fost deja utilizate în mare măsură"
„Creșterile de taxe sunt inevitabile și, de altfel, destul de mari”, a spus ea. Incertitudinea rămâne cea mai mare provocare cu care se confruntă economia Rusiei și „ne poate provoca mult mai multe dureri de cap”, a spus ea.