„Fac un apel ferm la Ungaria să permită în sfârșit ajutorul Ucrainei din nou, pentru menținerea păcii ”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock înainte de o întâlnire cu omologii săi din Uniunea Europeană la Bruxelles, scrie Le Monde
Ajutorul militar acordat Ucrainei, pe care europenii au decis să-l mărească cu 5 miliarde de euro în martie, este complet blocat de un veto al Ungariei . Acest ajutor, în valoare totală de peste 6,5 miliarde de euro, este canalizat printr-un fond ad-hoc, Fondul European pentru Pace (EFF), de asemenea blocat.
„Nu putem accepta ca o singură țară, care a acceptat această sumă la masa șefilor de stat și de guvern [a UE] în urmă cu câteva luni, să blocheze acum acest ajutor crucial acordat Ucrainei” , a denunțat la rândul ei șeful diplomației belgiene, Hadja Lahbib.
Europenii au decis totuși să folosească FEP pentru a canaliza, în favoarea Kievului, veniturile provenite din activele rusești imobilizate în UE. Aceste venituri reprezintă între 2 și 2,5 miliarde de euro pe an. Dar, din nou, nimeni nu știe cum această excepție va ajuta de fapt Ucraina să cumpere arme, în timp ce întregul mecanism este blocat de acest veto al Ungariei. Aproximativ „41% din toate deciziile luate de UE cu privire la Ucraina sunt blocate în prezent de Ungaria”, a protestat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.
De asemenea, Ungaria reține deschiderea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, în timp ce majoritatea țărilor membre doresc să facă acest lucru înainte de sfârșitul lunii iunie, potrivit surselor diplomatice. Budapesta a considerat întotdeauna că condițiile nu au fost încă îndeplinite.
În general, Ungaria lui Viktor Orban, prim-ministru din 2010, a sporit numărul de blocaje și vetouri la deciziile unei Uniuni Europene pe care o critică și spune că vrea să o modifice profund.