Blinken nu exclude negocieri cu privire la granițele Ucrainei și insinuează o pierdere inevitabilă de teritoriu

24 Mar 2023
Blinken nu exclude negocieri cu privire la granițele Ucrainei și insinuează o pierdere inevitabilă de teritoriu

Șeful diplomației americane Antony Blinken a deschis joi ușa unor eventuale negocieri asupra granițelor Ucrainei, reiterând în același timp că va rămâne la latitudinea ucrainenilor să decidă, scrie 7sur7.

Vorbind în fața unei comisii parlamentare de la Washington, el a reafirmat că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie „justă și durabilă”, adică respectând independența și integritatea teritorială a Ucrainei, dar „cum este aceasta definită exact pe teren, așteptăm să ne spună ucrainenii”.

El părea, astfel, să susțină faptul că ucrainenilor le va fi greu să recupereze toate teritoriile anexate de Rusia, în special Crimeea.

„Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi hotărâți să lupte pe teren și poate teritorii pe care decid că trebuie să încerce să le recâștige prin alte mijloace”, a afirmat el.

Blinken a fost interogat în mod special de alesul republican Chris Stewart pentru a ști dacă Statele Unite susțin voința președintelui Volodymyr Zelensky de a recupera Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Înaltul diplomat, care consideră că nu sunt îndeplinite condițiile pentru o negociere, a insistat că „sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care își văd viitorul și cum se traduce acest lucru în termeni de suveranitate, integritate teritorială și independență a țării”. .

"Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să se rezolve într-un loc și într-un timp care să îi invite pe ruși să se repoziționeze, să se rearmeze și să atace din nou", a spus el.

Statele Unite și partenerii săi occidentali nu recunosc anexarea Crimeei sau teritoriile anexate de forțele ruse în estul Ucrainei, unde au loc lupte aprige.

Coaliția condusă de Statele Unite, care oferă cel mai mare ajutor militar Ucrainei, susține că este pregătită să apere Ucraina cât este necesar până la retragerea forțelor ruse, dar rămâne în mare parte evazivă în cazul Crimeei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră