Biserica susţine constant familia tradițională ca fiind cadrul natural pentru nașterea, creșterea şi educarea copiilor în spiritul valorilor morale fundamentale. Ca urmare, considerăm că familia de români trebuie susținută pentru a fi respectat dreptul celor doi copii minori de a fi împreună cu părinţii lor naturali.
În acest sens, soluţia de protecţie aleasă de autorităţile britanice contravineConvenţiei cu privire la drepturile copilului adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 şi ratificată de România prin legea 18/1990. Astfel, potrivit articolului 20, alin. 3: “În alegerea uneia dintre aceste soluţii (de protecţie – n.n.) este necesar să se ţină seama în mod corespunzător de necesitatea unei anumite continuităţi în educarea copilului, precum şi de originea sa etnică, religioasă, culturală şi lingvistică", se arată în comunicatul citat.
Patriarhia Română face un apel către Statul român de a solicita autorităţilor britanice reanalizarea cazului şi identificarea unei soluţii care să ţină cont de dreptul fundamental al celor doi copii minori de a fi crescuţi şi educaţi în familia lor naturală.
Pe 20 iunie, printr-o sentință definitivă a unei instanțe britanice, copiii familiei Florin Barbu și Claudia Racolta - Diana (opt ani) și Andy (cinci ani) - au fost dați în adopție unui cuplu homosexual.
Familia Barbu s-a stabilit în Marea Britanie în 2007. Din decembrie 2014, copiii au fost preluați de protecția copilului și au fost înscriși în programul de adopții, fiind încredințați spre creștere unui cuplu homosexual.
După ce a participat la ședința instanței, care nu i-a încuvințat luarea cuvântului, senatorul Ben Oni Ardelean nota pe pagina sa de Facebook: "Londra, UK – am participat la procesul de la Central Family Court, judecat de Hughes QC, Sala 26, proces de incredinţare spre adopţie a copiilor lui Florin Barbu şi Racolta. Andy (5 ani) şi Diana ( 8 ani) au fost preluaţi în custodie acum doi ani, iar de un an se afla în plasament la un cuplu de acelaşi sex. NU am fost lăsat să zic nimic în faţa instanţei, chiar dacă mama şi avocatul tatălui au pledat pentru asta. După lungi deliberări abia am fost lăsat în sală. Totuşi, după alte deliberări intense, instanţa a permis ţefei secţiei consulare să vorbească, având o pledoarie excelentă şi foarte profesionistă. Practic, dupa alţi doi ani, statul Roman cerea acelaşi lucru: strămutarea cauzei în România şi oferirea posibilităţii ca autorităţile române competenţe să preia cazul. Pronunţarea de la ora 15 a fost una negativă, inacceptabila din punctul meu de vedere. Cum să dai copiii cetăţeni doar români în adopţie unor străini, ştiind ca adopţia internaţională este interzisă în Romania, iar mai mult şi unui cuplu de homosexuali din Anglia? Identitatea religioasă (copiii fiiind botezaţi ortodocşi), limba şi cultura, sunt astfel reinterpretate dubios sub o conceptualizare arbitrară a „binelui superior al copilului”. Cazul trebuie să meargă la CEDO fiindcă dreptatea şi adevărul trebuie să triumfe!".